Cum să te asiguri că nu ești spionat pe internet: pașii simpli pe care trebuie să-i urmezi
Fiecare browser pe care îl folosești ca să navighezi pe internet vine cu un mod incognito. Acesta e util pentru a ascunde urmele lăsate de activitatea online doar de pe dispozitivul pe care îl folosești, nu și de pe web. Deși activitatea ta nu va putea fi văzută de computerul tău, asta nu împiedică giganții tech să colecteze informațiile despre tine.
Ce trebuie să știi, când intri în incognito, e că, dacă ești conectat la conturile de Google sau Facebook, acestea îți vor putea vedea activitatea online. Asta indiferent dacă folosești modul incognito sau nu. Deci nu prea ai parte de confidențialitate. Așa că trebuie să treci la următorul pas.
Cum îți asiguri intimitatea pe internet
O tehnică de păstrare a confidențialității online care capătă tot mai multă atenție o reprezintă separarea browserelor. Ce înseamnă asta? Pe scurt, folosirea mai multor browsere diferite pe același device. Ține cont că asta nu se face la întâmplare.
În loc să folosești random browserele între ele pentru a încerca să păcălești sistemul, compartimentarea browserelor înseamnă dedicarea fiecărui browser unui anumit tip de activitate online.
De exemplu, vei folosi un browser pentru toate site-urile pe care trebuie să te loghezi. Aici vei intra pe toate conturile de social media, site-urile de cumpărături și site-ul de la bancă, de exemplu. Acesta se va numi browserul de conturi.
Toată ideea e să nu folosești același browser pentru căutări pe internet sau navigarea la întâmplare pe web. Pentru toate astea vei folosi exclusiv un al doilea broswer, unde nu vei te vei conecta niciodată la vreun cont și nu îl vei folosi pentru a-ți dezvălui identitatea în vreun fel. Acesta va fi un fel de browser cotidian.
Prin împărțirea activității de pe web între două browsere îți vei îmbunătăți considerabil confidențialitatea atunci când stai pe net.