MENIU

Cum să prepari borșul de casă și ce beneficii nebănuite are

Borșul ar trebui să fie nelipsit din cămara oricărei gospodine, deoarece este ideal pentru acrirea ciorbelor, iar pe lângă întrebuințarea sa culinară mai are numeroase beneficii pentru sănătate.

Borș de casă – proprietăți și beneficii

În afară de faptul că borșul de casă este celebru mai mult pentru a te trezi după  mahmureală, acesta este de fapt un lichid probiotic cu foarte multe proprietăți, beneficiile consumului de borș fiind numeroase.

Rezultat în urma macerării tărâțelor de grâu, borșul de casă este un probiotic natural care conține vitamine din complexul B, vitamina D și H (biotina), enzime, minerale și oligoelemente în forme ușor asimilabile cum ar fi calciu, magneziu, fosfor etc dar și seleniu sau crom.

Borșul acru de putină înlătură simptomele intoxicației cu alcool cum sunt amețeala, durerile de cap, tremuratul membrelor sau senzația de vomă. Pentru aceasta se spune că ar fi necesar consumul a 1 litru de borș. Poate fi de ajutor și doar în stările de indigestie sau vomă caz în care se consumă o cană de borș înainte de masă.

Cu ce poți înlocui zahărul. Alternative sănătoase

Beneficiile borșului

1. reglează nivelul crescut al glicemiei

2. se poate folosi ca și adjuvant în tratarea bolilor pulmonare (1 litru de borș combinat cu o infuzie din plante de soc, consumat zilnic timp de 2 luni)

3. este adjuvant în tratarea problemelor de ficat și fiere (o cană cu borș combinat cu o jumătate de linguriță de pulbere de pelin, consumat cu 15 minute înainte de masă

4. adjuvant în cazuri de oboseală cronică

5. reglează tensiunae arterială și este adjuvant în bolile cardiace, prevenind tromboza și infarctul.

Cum să prepari borș de casă

  • Ingredientele sunt pentru un borcan de 5 litri. Se folosesc 2 parti huste la 1 parte tarate.
  • 250 grame de huste
  • 150 grame tarate
  • 100 grame de faina de porumb
  • crenguta de visin
  • frunze de leustean sau cimbru
  • aproximativ 3 litri de apă plată

Punem huștele într-un borcan bine spălat și clătit;

Adăugăm tărâța de grâu și făina de porumb;

Turnăm peste ele 300-400 ml de apă rece, atât cât se se înmoaie și să le putem amesteca;

Adăugăm și crenguțele de vișin, frunzele de leuștean sau cimbru;

Punem la fiert 2,5 litri de apă, lăsăm să dea câteva clocote după care dăm deoparte și lăsăm apa să se răcească pentru 5-10 minute;

Turnăm apa în borcan și amestecăm totul bine;

Acoperim cu un capac sau o farfurioară. Atenție! Capacul nu trebuie infiletat strâns;

Peste borcan punem un prosop sau o păturică și lăsăm acoperit, la cald, pentru a se răci lent și a se putea acri borșul;

A doua zi gustăm și, dacă e suficient de acru filtrăm borșul, îl punem în sticle închise și-l dăm la frigider.

Peste huștele rămase adăugăm iarăși apă caldă și mai putem face încă o tură de borș procedând la fel. Operațiunea se poate repeta cam de 2-3 ori. Veți observa că a doua, a treia oară, borșul va deveni din ce în ce mai puțin acru.

Din huștele rămase o parte o păstrăm pentru a face borș altă dată iar o altă parte, ca să nu o aruncăm o vom da și noi mai departe celor doritori. Huștele se păstrează în recipiente închise, puse la răcoare în frigider sau beci (cine stă la casă). Timpul de păstrare este de aproximativ 2 luni.

Cum sa prepari cel mai fraged aluat. Ingredientul secret pentru cel mai bun blat de pizza

 

 

Sursa: Lecturi si arome

Mai multe articole despre:
bors de casa retete culinare