Cum să fraudezi la Referendum protejat de lege! E simplu ca bună ziua
Miza principală a Referendumului din 6-7 octombrie ține de atingerea pragului de prezență de 30%. Modificările aduse de Guvern prin ordonanță de urgență, precum și ignorarea controlului electronic în cazul listelor suplimentare pune la adăpostul legii un anumit tip de fraudare.
Pentru prima dată de când există proces electoral în România, prezența la vot se va calcula strict după listele de vot, fără a se mai lua în calcul câte buletine de vot ajung efectiv în urne.
Legea îi pedepsește pe cei care "votează de două sau mai multe ori", adică penalizează "introducerea în urnă a mai multor buletine de vot".
Lege nu spune însă nimic despre cei care se înscriu pe mai multe liste, dar nu votează efectiv. Or, ceea ce-i interesează strict pe inițiatorii Referendumului este prezența, nu votul (aici lucrurile sunt clare de la început, se va vota masiv pentru DA).
Legea este aspră cu "orice act de fraudare a votului". Cei care vor să fraudeze doar prezența la vot - redefinită în premieră de Guvernul PSD-ALDE - o pot face liniștit prin turul secțiilor de votare fără să voteze efectiv.
Singura contravenție care ar putea avea legătură cu acest fenomen de "prezență multiplă fără vot" este "înscrierea, cu bună știință, a unei persoane în mai multe liste electorale ale localității de domiciliu" - dar se aplică doar la cei care întocmesc listele permanente.
Ministerul Afacerilor Interne a redactat o serie de prevederi cu caracter general, unde sunt incluse și faptele legate de referendum care sunt sancționate (penal sau contravențional).
Ce fapte sunt considerate infrancțiuni, conform Codului Penal:
1. împiedicarea exercitării drepturilor electorale - orice încercare de a împiedica dreptul de a vota în cadrul referendumului reprezintă infracțiune (un exemplu extrem ar fi nedeschiderea secțiilor de vot, în scopul opririi cetățenilor de la vot);
2. coruperea alegătorilor prin oferirea sau darea de bani sau orice alte beneficii în scopul determinării cetățeanului să voteze sau să nu voteze într-un anumit fel;
3. orice act de fraudare a votului (de către cel care nu are drept de vot; votarea de două sau mai multe ori; introducerea în urnă a mai multor buletine de vot; de asemenea, sunt considerate acte de fraudare a votului folosirea unui act de identitate nul ori fals ori a unui buletin de vot fals;
4. violarea confidențialității votului (doar cu amendă dacă este comisă infracțiunea de un cetățean, iar, dacă este comisă de un membru al biroului electoral al secției de votare, pedeapsa este mai mare - de la șase luni la trei ani sau amendă și interzicerea exercitării unor drepturi);
5. deschiderea urnei de vot înainte de închiderea votării;
6. încredințarea urnei de vot altor persoane decât cele avizate conform legii sau transportarea urnei în alte condiții decât cele prevăzute de lege.
Toate aceste fapte sunt pedepsite fie cu amendă penală, fie cu închisoare de până la trei ani. De asemenea, în cazul unora, vor fi interzise, pe lângă pedeapsa principală, și anumite drepturi (de exemplu, în cazul faptelor de fraudare a votului).