Cum să depistezi banii falși. Detaliile la care să fii atent
În ultima vreme, a crescut popularitatea teoriei conform căreia utilizarea banilor lichizi va urma să dispară în viitorul apropiat și vom face doar tranzacții electronice. Totuși, în prezent, principala metodă de plată rămâne plata cu numerar. Cu toate acestea, există o problemă majoră cu bancnotele, și anume faptul că pot fi falsificate.
Deși există o tendință de creștere în ceea ce privește utilizarea tranzacțiilor electronice, o mare parte a populației preferă să plătească cu bani lichizi. Acest lucru se poate datora unui sentiment de mai mare securitate sau pur și simplu obișnuinței. În orice caz, sistemul bancar este încă angajat în a furniza numerar clienților săi, iar băncile centrale continuă să emită bancnote pentru a satisface cererea publicului.
Cu toate acestea, există o problemă majoră cu banii lichizi: ei pot fi ușor falsificați de infractori. Pentru a contracara această situație, băncile centrale și alte autorități implicate au luat măsuri de securitate din ce în ce mai rafinate pentru a proteja valoarea bancnotelor și a preveni falsificarea acestora. În ciuda măsurilor luate, falsificatorii care reușesc să producă bancnote false pot aduce prejudicii considerabile economiei.
Conform statisticii BNR, anul trecut, 2.871 de bancnote false au fost expertizate de Banca Centrală. Numărul este în scădere față de 2020 cu aproape 27,5%, conform raportului BNR pentru anul 2021. Dintre acestea, cele mai mult bancnote false au intrat în circulație în luna augsut 2021, respectiv 685.
Dacă este să ne luam după această statistică, există posibilitatea ca și tu să ai în portofel o bancnotă falsă fără să-ți dai seama. Similaritatea dintre bancnotele false și cele autentice este astfel de mare încât este greu de distins o bancnotă falsă de una adevărată. De aceea, cel mai important lucru pe care trebuie să-l faci este să verifici elementele de securitate care sunt în mod normal prezente pe bancnotele autentice.
Cea mai falsificată bancnotă a fost cea de 100 de lei, cu un număr de 2.697 de bucăți și doar una capturată de poliție. Pe locul al doilea se află cea de 200 de lei, cu 143 de falsuri, iar pe locul al treilea în privința numărului de bancnote falsificate se află cea de 50 de lei, cu 23 de falsuri.
Bancnotele românești sunt concepute cu numeroase elemente de siguranță pentru a face dificilă falsificarea lor. Acestea sunt ușor de verificat pentru oricine. Polițiștii recomandă ca cei care au îndoieli în privința veridicității bancnotei pe care o dețin să o compare cu cele din portofel.
Iată care sunt trăsăturile bancnotelor emise de BNR:
Fereastra transparentă
Fereastra transparentă se află în stânga aversului bancnotei şi pentru fiecare cupiură în parte are forma
Filigranul
Filigranul este constituit din două componente poziţionate în stânga aversului, pe zona neimprimată: portretul personalităţii de pe bancnotă şi emblema BNR.
Filigranul este vizibil când bancnota este luminată din partea opusă privitorului.
Firul de siguranţă
Toate bancnotele româneşti aflate în circulaţie au, în zona centrală, un fir ce devine vizibil când bancnota este luminată din partea opusă privitorului.
Elementul de suprapunere
Toate bancnotele româneşti în circulaţie au anumite fragmente ale unui element de design de mici dimensiuni imprimate în acelaşi loc pe ambele feţe, astfel că atunci când sunt privite prin transparenţă şi luminate din partea opusă privitorului, elementul să fie văzut în întregime.
Acesta se află plasat, pe avers, sub denumirea băncii centrale de emisiune.
Banda iridescentă
Toate bancnotele româneşti în circulaţie au imprimată pe revers, în partea dreaptă, o bandă verticală de culoare transparent aurie care are înscrisă, pe verticală, de şapte ori, valoarea nominală.
Microtextul
Toate bancnotele româneşti în circulaţie au, pe avers şi pe revers, zone imprimate cu caractere foarte mici, sub 1 mm înălţime, ce se pot vedea cu ajutorul unei lupe.
Imprimare vizibilă în lumină ultravioletă
Toate bancnotele româneşti în circulaţie au, pe revers, imprimat cu cerneală vizibilă numai în lumină ultravioletă, un patrulater ce conţine valoarea nominală: "1", "5", "10", "20", "50", "100", "200", "500".
Seria bancnotelor româneşti în circulaţie este formată din trei cifre şi o literă, iar numărul din şapte cifre. Numărul fiecărei bancnote este unic. Seria şi numărul tipărite cu cerneală neagră, pe verticală, în stânga, se văd de culoare verde, iar seria şi numărul imprimate cu cerneală roşie, cu caractere de înălţime crescătoare, pe orizontală în dreapta, se văd de culoare portocalie în lumină ultravioletă.
Imprimarea aurie
Bancnotele de 10 lei, 20 lei, 50 lei, 100 lei, 200 lei şi 500 lei au un element de design de pe aversul bancnotei imprimat cu cerneală de culoare aurie.
Imprimarea în relief
Bancnotele de 10 lei emisiunea 2005, 20 lei, 50 lei, 100 lei, 200 lei şi 500 lei au imprimate în relief principalele elemente de design, pe ambele feţe.
Imaginea latentă
Imaginea latentă nu este percepută la examinarea directă, dar devine vizibilă când bancnota este privită razant.
Pe bancnotele de 10 lei emisiunea 2005, 20 lei, 50 lei, 100 lei, 200 lei şi 500 lei, imaginea latentă este constituită din iniţialele "BNR".
Cerneala care îşi schimbă culoarea
Bancnotele de 20 lei, 50 lei, 100 lei, 200 lei şi 500 lei au, pe avers, în partea stângă jos, elemente imprimate cu cerneală care îşi schimbă culoarea din auriu în verde, în funcţie de unghiul din care este privită.
Microperforaţiile
Bancnotele de 50 lei, 100 lei, 200 lei şi 500 lei au, în zona elementului floral pe avers, înscrisă valoarea nominală prin perforaţii foarte fine. Acestea devin vizibile numai când bancnota este luminată din partea opusă privitorului.
Rectificarea bugetară mai are de așteptat. Anunțul ministrului Boloș