Cum să alegeți sportul potrivit pentru copil
Sportul poate fi cheia unei vieți lungi, dar îmbelșugate, dacă se ajunge la înaltă performanță. Având în minte câștigul financiar, unii părinți își înscriu copiii la cluburi sportive de la vârste foate fragede, forțându-i să depășească limite evidente, iar această atitudine poarte avea repercusiuni grave.
Copilul trebuie însă să fie pregătit atât fizic, cât și psihic pentru sport, iar cine nu ține cont de acest fapt riscă să-l transforme într-un frustrat care va fugi mereu de mișcare. Înotul, de pildă, sau dansul sportiv sunt potrivite pentru prescolari, însă abilitatea de a asculta indicațiile unui antrenor sau a înțelege regulamentul unei discipline survin, de obicei, la minim 6 ani.
Înainte de această vârstă, sportul înseamnă joacă. Desigur că un copil de 4 ani este în stare să priceapă reguli, însă spiritul de competiție vine mai târziu, prin urmare nu trebuie forțat. Alte sporturi indicate pentru preșcolari sunt artele marțiale, gimnastica și atletismul, dar un antrenor trebuie să țină cont de caracteristicile lor emoționale.
Atenție! Înainte de a vă trimite copilul la sport este bine să fie evaluat medical, deoarece anumite afecțiuni cardiovasculare, chiar malformații, sau boli locomotorii nu-i vor oferi confort psihic sau ii pot pune viata in pericol. Deci mare grijă! Un sport practicat corect va ajuta la dezvoltarea copilului, iar erorile îl vor costa o viață.
Pentru cei de vârstă școlară sunt indicate artele martiale, sporturile de echipă, dar și patinajul și tenisul. Sau, dacă aveți posibilitatea, căutați un club unde poate face tir cu arcul, scrimă sau polo, deoarece îi vor dezvolta concentrarea, atenția distributivă și plămânii, datorită specificului legat de respirație. Dacă-i plac animalele, echitația va fi o bucurie pentru întreaga viață. Nu doar că va respira aer curat, dar va avea un patrener nobil.
Dacă optați pentru role sau patinaj, faceți o alegere minunată, deoarece astfel își va întări musculatura și va dobândi multă încredere în propriile forțe. Și încă ceva: studiile arată că practicarea unui sport crește capacitatea de învățare și memorare, responsabilizează copiii, le dezvoltă spiritul de fair-play și le va oferi mereu o pespectivă luminoasă asupra vieții.