Cum să ajungi să trăieşti 100 de ani
Obiceiurile de zi cu zi, aparent neimportante, pot influența cât de mult și cât de bine vei trăi.
Iată de ce sfaturi trebuie să ții cont pentru a ajunge la venerabila vârstă de 100 de ani:
Ai un abdomen plat când ești la menopauză
Femeile care nu au un abdomen plat în jurul vârstei de 55 de ani au cu 20% mai multe riscuri de a muri mai devreme (chiar dacă indicele de masă corporală este normal), conform unui studiu realizat de Institutul Național de Îmbătrânire, din SUA, scrie clickpentrufemei.ro.
Aşadar, fă mișcare cel puțin 20 de minute în fiecare zi, mănâncă o porție zilnică de acizi grași Omega-3 (somon, nuci, semințe de in) pentru a ajuta la combaterea inflamației și cel puțin șapte porții de fructe și legume zi de zi.
În adolescență ai avut o greutate normală
Un studiu publicat în „Jurnalul de Pediatrie“, în care s-a analizat greutatea a 137 de afro-americani, de la naștere până la vârsta de 28 de ani, arată că excesul de greutate la 14 ani crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2 la vârsta adultă. Adulții cu diabet zaharat au de 4 ori mai multe riscuri de a dezvolta boli de inimă, avertizează specialiștii.
Îți place să bei ceai
Atât ceaiul verde, cât și cel negru conțin o doză concentrată de catechine, substanțe care ajută vasele de sânge să se relaxează și care protejează inima.
Potrivit unui studiu realizat de cercetători japonezi, cei care beau 5 sau mai multe cești de ceai verde în fiecare zi au un risc scăzut de a muri de boli de inimă și de accident vascular cerebral.
Ai renunțat la băuturile carbogazoase
Oamenii de știință din Boston au descoperit că un consum regulat de sucuri dublează riscul de sindrom metabolic, hipertensiune arterială, iar excesul de grăsime în jurul taliei, crește riscul de a te îmbolnăvi de boli de inimă și de diabet. Dacă îți controlezi periodic tensiunea arterială și colesterolul și nu fumezi, trăiești mai mult cu 9 ani.
Mergi pe jos
Cei care obișnuiesc să meargă pe jos aproximativ 30 de minute în fiecare zi, au mai multe șanse să trăiască mai mult, spre deosebire de cei care merg pe jos mai puțin. În mod similar, femeile supraponderale își pot îmbunătăți sănătatea inimii dacă fac mișcare 10 minute zilnic.
Te implici în treburile casnice
Doar prin faptul că aspiri, speli podelele sau geamurile, activități care durează mai bine de 60 de minute, arzi aproximativ 285 de calorii, iar riscul de deces se diminuează cu 30%, spun specialiștii.
Ai un organism rezistent
Rezistența corpului se traduce în echilibru bun, flexibilitate și rezistență. Pe măsura ce înaintăm în vârstă aceste atribute sunt esențiale în reducerea riscului de căderi și leziuni de tip fracturi de șold. Până la 20% dintre pacienții cu fractură de șold decedează la un an din cauza complicațiilor.
Nu sforăi
Sforăitul este semn că suferi de apnee de somn obstructivă, o tulburare care te face să nu mai respiri pe perioade foarte scurte de timp. În cazurile severe, aceasta se poate întâmpla de 60-70 de ori pe oră. Apneea în somn poate provoca hipertensiune arterială, probleme de memorie, creșterea în greutate și depresie.