MENIU

Cum protejăm copiii pe caniculă. Iată 10 metode eficiente

Înghețata și scăldatul, la îndemâna tuturor. Foto/Profimedia

Canicula face ravagii, iar printre cei afectați sunt și copiii, pe care trebuie să îi ferim, cât putem de mult, de razele nocive ale soarelui în această perioadă de căldură extremă.

1. Răcoriți casă

Țineți geamurile deschise pe timpul nopții și închideți-le de cum răsare soarelePe timpul zilei, trageți storurile dacă aveți, dacă nu jaluzelele sau draperiile. Astfel puteți reduce cu până la 15 grade temperatura din cameră.

 

 2. Beți lichide

Apă trebuie  fie tot timpul la îndemână. Pentru adulți este recomandat  nu consume băuturi cu cofeină pentru că această contribuie la deshidratare.

3. Lăsați copiii  adoarmă mai târziu

Pentru că sunt în vacanță, lăsați copiii  se ducă la culcare mai târziu. Va prinde astfel dormind orele răcoroase ale dimineții.

4. Ventilatorul, dimineața și seara

Medicii spun că la o temperatura de peste 35 de grade și o umiditate de 50 la sută, procesul de transpirație este îngreunat dacă folosiți un ventilator. Acesta este recomandat  fie pornit numai dimineață și seară.

5. Aveți grijă la medicamentele copiilor

Unele dintre medicamente pot crește temperatura corpului. Întrebați pediatrul dacă medicamentele pe care i le-a prescris pe perioada verii n-au contraindicații în ceea ce privește soarele excesiv și caniculă.

6. Nu-i lăsați  joace mult

Când ieșiți în parc fiți cu ochii pe copii și nu-i lăsați  alerge foarte mult. Dacă cel mic începe  aibă amețeli, grețuri, se simte slăbit, transpiră abundent, duceți-l într-un loc răcoros și dați-i multă apă (nu suc). Dacă nu-și revine după câteva minute înseamnă că a făcut insolație și trebuie să-l duceți de urgență la medic.

7. Îmbrăcați-i lejer

Hainele închise la culoare atrag soarele și acumulează căldură. Îmbrăcați-i în haine lejere, de bumbac sau jerseu, de culori deschise. Evitați jeans-îi și în general hainele care nu lasă pielea  respire. Neapărat acoperiți-le capul cu o șapcă sau o pălăriuța ușoară.

 

8. Nu ieșiți din casă după prânz

Copilul trebuie ținut la răcoare pe timpul zilei. Evitați  ieșiți după prânz și mai devreme de ora 16:00.

9. Mâncați ceva ușor

Nu dați copiilor alimente fierbinți sau mâncăruri grele. Dacă sunt prea încălzite, alimentele vor ridică temperatura corpului, iar mâncărurile grele vor ține „ocupat” onanismul pentru digestie. Sunt recomandate alimentele care conțin multă apă: fructe, salate sau supe.

10. Faceți-le dus cât mai des

Răcoriți copiii făcându-le dus cât de des se poate. Dacă aveți curte, nu va feriți  stropiți copiii cu furtunul.

SURSA