MENIU

Cum poţi optimiza căutarea de job-uri în preajma sărbătorilor

Perioada din preajma sărbătorilor poate fi un moment oportun pentru a obţine jobul dorit, spun specialiştii hipo.ro, care au făcut o listă cu motivele pentru care ar trebui sa fii cu ochii in patru dupa job-ul dorit si cum sa iti optimizezi cautarea in aceasta perioada.

Organizeaza-ti programul in detaliu

Pregatirile de sarbatori iti pot ocupa mult timp, asa ca ar fi foarte eficient daca ti-ai pregati activitatile cu minutiozitate. In sfarsit vei avea timp sa iti organizezi cu minutiozitate CV-ul si sa descrii in detaliu toate activitatile pe care le-ai intreprins de-a lungul timpului. Din studiul realizat de Hipo.ro cu privire la evolutia pietei fortei de munca in 2014 a reiesit ca 22% dintre angajatori considera un avantaj finalizarea unui internship sau un stagiu de practica. Trece-le pe toate in revista si apoi intra aici sa iti actualizezi CV-ul pe Hipo.ro si sa iti maresti sansele de angajare!

Stabileste din timp care iti sunt prioritatile si cand ai putea sa dedici timp cautarii de job-uri si trimiterii aplicatiilor. Fa o lista si incearca sa o respecti, in ciuda evenimentelor neprevazute din aceasta perioada. Considera activitatea de cautare a unui job un cadou pe care ti-l faci si de care te vei bucura pe termen lung.

Transforma evenimentele in oportunitati

Perioada sarbatorilor de iarna este cea mai aglomerata din punct de vedere al evenimentelor sociale, intalnirilor de afaceri sau cu familia. Socializeaza, fa-ti cunostinte din domeniul care te intereseaza, afla lucruri din culisele companiei la care ai visat mereu sa te angajezi. Deschide subiectul angajarii la viitoarea petrecere - nu stii niciodata de unde pot veni informatii valoroase. O sa fii surprins de cat de multe lucruri poti afla la astfel de evenimente si cat sunt oamenii de dispusi sa ajute in aceasta perioada. Intreaba-ti prietenii daca cunosc planurile de angajare ale companiei la care lucreaza. Ia in considerare si ideea de a-ti face cateva carti de vizita pe care sa le imparti in astfel de situatii persoanelor interesate!
Construieste-ti un plan de cariera pentru urmatorul an

Intocmeste-ti inca de acum lista de rezolutii pentru anul urmator. Nu mai lasa totul pe utlima suta de metri si gandeste-te la cum ai vrea sa arate viitorul tau. Foloseste vacanta de sarbatori pentru a-ti organiza principalele activitati pentru anul viitor. Fa-ti un program de studiu pentru sesiune si tine cont ca un job nou inseamna mai putin timp liber. Gandeste-te care sunt domeniile in care ai acumulat deja experienta si la ce ar mai trebui sa lucrezi. Ia in calcul inscrierea la cateva cursuri de specializare care te vor clasa inaintea juniorilor concurenti pentru postul dorit.

Cred ca in 2014, cat si in anii urmatori, nu se va mai pune atat de mult accent pe pregatirea cu precadere universitara care, de cele mai multe ori, nu este cea mai relevanta, ci mai degraba pe pregatirea individuala, si aici pot enumera: prezenta la training-uri, evenimente de profil si grupuri de studiu - spune Cristian Tudorache, Project Manager la JxEE Lab, pentru studiul realizat de Hipo.ro.

Invata o limba straina! De ce? Pentru 12% dintre angajatori este foarte important ca aplicantii sa cunoasca doua limbi straine. Un astfel de curs are de obicei o durata de 3 - 6 luni, asa ca ai face bine sa ti-l planifici din timp. Si pentru ca, urmand aceste sfaturi, vei fi cu siguranta un candidat eligibil pentru job-ul pe care ti-l doresti, calendarul zilelor libere din 2015 iti va fi util pentru a iti gestiona timpul cu succes.

Profita de competitia scazuta

Majoritatea candidatilor au impresia ca in perioada sarbatorilor nimeni nu angajeaza, iar cautarea de job-uri este inutila lucru ce face ca numarul de aplicanti care se potrivesc profilului pentru un anunt de job sa fie mai redus iar sansa de a fi selectat pentru un interviu sa creasca. Companiile nu isi vor opri procesul de recrutare doar pentru ca a nins pentru prima data sau pentru ca sunt ocupate cu impartirea cadourilor de Craciun. Profita de aceasta sansa si treci mult mai usor de procesul de selectie. Faptul ca ai aplicat in ajunul sarbatorilor le poate arata ca esti determinat sa-ti gasesti un job si serios

Un alt sfat important de urmat ar fi sa incerci sa te autoevaluezi si sa evidentiezi punctele forte. Dupa fiecare interviu sau discutie de cariera, feedback-ul primit se axeaza mai mult pe partea negativa, pe ceea ce nu a mers conform planului. Echipa editoriala de la Harvard Business Review este de parere ca accentuarea calitatilor te ajuta sa castigi incredere in tine si sa pui accent pe lucrurile care te avantajeaza. Metoda propusa se numeste Reflectarea Sinelui cel mai Bun: Aceasta abordare pozitiva nu isi propune sa ignore problemele pe care metodele traditionale de feedback le identifica. Mai degraba, isi propune sa ofere o experienta de feedback unica, care sa contrabalanseze partea negativa a procesului. Lucrurile sunt simple, oricat de complicat ar suna: identifica-ti slabiciunile si transforma-le in puncte tari. Daca ai nevoie de mai mult timp pentru a completa un task, spune-i asta angajatorului, dar justifica asta prin sublinierea faptului ca esti atent la detalii si meticulos. Citeste mai mult...

Mai multe articole despre:
Sărbători job CV