Cum poate fi combătută natural retenţia de apă
Aproape 70% din corpul uman constă în apă. Ea se află atât în interiorul, cât și în exteriorul celulelor. Dar ce facem când organismul nu știe să elimine apa în exces?
Retenția de apă sau de fluide se referă la excesul acestora în sistemul circulator, țesuturi și cavitățile corpului. Ea poate avea loc în diferite locuri din organism și din motive diferite. De obicei, simptomele sunt asemănătoare la toate persoanele și sunt foarte neplăcute.
Dintre cele mai frecvente amintim: pielea decolorată, creșterea în greutate, senzația de umflare și de greutate a zonei respective (majoritatea femeilor se plâng de picioare umflate), dureri și sensibilitate ale membrelor, articulații rigide, zone de piele care, atunci când sunt apăsate cu degetul, nu-și recapătă forma (prin urmare, pierderea elasticității).
Retenția de apă poate fi prevenită cu ajutorul câtorva măsuri simple. Ai grijă să îți menții constantă greutatea și să nu te îngrași. Fă mișcare în mod regulat, iar când este nevoie, poartă ciorapi speciali, dacă retenția are loc în membrele inferioare. Nu sta prea mult timp așezată, ridică-te periodic de pe scaun și întinde-ți bine membrele. După o călătorie mai lungă cu trenul, mașina sau avionul, fă plimbări în natură. De asemenea, evită temperaturile extreme, dar și băile, sauna și dușurile fierbinți.
Dacă retenția de apă nu este cauzată de o afecțiune mai gravă care trebuie tratată medical, atunci ai la dispoziție mai multe soluții pentru a scăpa de picioarele umflate, scrie Revista Ioana. Eficiența remediilor depinde însă de localizarea retenției și de gravitatea ei.
Mai multe studii au arătat că extractul de păpădie reduce apa reținută pe parcursul unei zile.
Mai mult, dacă ții picioarele în sus de 3-4 ori pe zi, timp de 15 minute, vei contribui la îmbunătățirea circulației și la transferul fluidelor.
Masajul are și el un efect binefăcător și trebuie făcut în direcția inimii. În felul acesta, fluidul care stagnează va fi pus în mișcare și eliminat rapid.