Cum poți să verifici dacă apari PREZENT la referendum deși ai stat acasă
Referendumul pentru redefinirea familiei a venit cu câteva modificări legislative făcute, chipurile, pentru acoperirea "lacunelor" de la referendumurile anterioare, însă experţii atrag atenţia că ele lasă loc pentru fraudare.
Prin ordonanța care a modificat legea referendumului, Guvernul a schimbat și modul de raportare al prezenței la vot. Mai exact, dacă până acum, în lege, se prevedea că numărul participanților este egal cu suma voturilor „DA", „NU" și nule, acum acesta poate fi mai mare sau egal cu acestea.
Cu alte cuvinte, prezenţa la vot va fi calculată în funcţie de prezenţa pe listele de vot şi nu în funcţie de buletinele de vot existente efectiv în urne.
"În lipsa sistemului electronic de prevenire a votului multiplu (tabletele, intenționat lăsate afară din ordonantă), cum poate verifica un cetătean care nu participă la vot dacă nu cumva a fost totuși iscălit în lista electorală, deci luat în calcul pentru pragul de prezentă?", a întrebat jurnalistul Sorin Ioniţă la BEC
Răspunsul este unu halucinant: "Citiți și voi legea, la articolul cutare. O citim iar articolul cutare zice așa: "la sesizarea persoanelor interesate (care sunt? vezi întrebarea 1), făcută în cel mult 15 zile de la data constatării valabilitătii referendumului național și insotită de probele pe care se intemeiază", AEP va sesiza, scrie Sorina Ioniţă.
Ca să văd dacă m-a votat cineva pe liste fără să ştiu, eu trebuie să strâng dovezi (cum?) şi să le duc la AEP în 15 zile, adică după ce toată tărăşenia deja s-a încheiat, iar atunci ei vor face sesizare la procuratură, iar apoi în cursul investigaţiei poate ajung şi eu să văd lista?
Sorin Ioniță crede că modificarea din OUG creează premisele fraudării, miza acestui referendum fiind chiar atingerea pragului de participare pentru a putea fi validat.
„Alertă de frauda la referendum: s-a modificat formularul de raportare a participării la vot din secții. Exact la numarul de participanti, adica miza acestui scrutin. Vom avea situatii halucinante cand in urna vor fi 500 de buletine, dar pe lista apare ca au votat 550 de cetateni. Pentru pragul de participare se ia în calcul ultimul număr", scrie Ioniță.
Potrivit legii referendumului, acesta este valabil dacă participă cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.