Cum ocolim fructele și legumele pline de pesticide
Atenție la ce produse cumpărați din supermarket-uri! Legumele și fructele din magazine sunt tratate cu numeroase substanțe chimice periculoase. Până la 7 tipuri de pesticide, care pot duce la boli de ficat, rinichi ori ale sistemului nervos.
Deși fructele din supermarket arată mult mai bine în comparație cu cele din piață, în spatele aspectului perfect se ascund, de fapt, o mulțime de pesticide. Vorbim de exemplu, despre clorina, despre diverse tipuri de ceară care fac că fructele să aibă un aspect lucios și chiar despre rășină produsă de cărăbuși.
Adrian Rădulescu, președintele Asociației Fermierilor din România: Nu se face un singur tratament, sunt odată pesticide reziduale care rămân pe tot cursul vieții respectivului fruct. și sunt pesticide care asigura o protecție pt că termenul de valabilitate să se prelungească de la 7-8 zile la 30, la 40 de zile. sunt mere care, dacă le puneți acum în casă, o să le aveți până la anul, pe timpul ăsta.
Cum recunoaștem fructele și legumele tratate cu pesticide? Unele au lipite pe ele stickere care conțin un cod format din 4 sau 5 cifre. Codul din 4 cifre arată că acel fruct a fost crescut cu îngrășăminte chimice. Codul care începe cu cifra 8 indică faptul că vegetalele au fost modificate genetic, iar cel cu cifra 9 arată că produsul e ecologic.
Dorin Cojocaru, Asociaţia Patronală Română din Industria Laptelui: Ce trebuie făcut? Să fim foarte atenți când cumpărăm fructe exotice sau legume în extrasezon. Automat trebuie spălate.
Consumate pe termen lung, fructele și legumele care conțin o cantitate mare de pesticide pot afecta ficatul, rinichii și sistemul nervos central. În ciuda pericolelor, n-ar trebui să mergem mereu la piața sau supermarket cu gândul că produsele cumpărate nu sunt cele mai sănătoase.
Mihaela Bilic, medic nutriționist: Foarte important e să nu gândim rău despre aceste produse, că ne-ar putea îmbolnăvi, pentru că inclusiv încrederea noastră poate să le transforme în dușmani, deci nu putem încarcă mâncarea de toată energia negativă, pt că atunci chiar vom trăi într-o angoasă.
Producătorii vin și ei cu o veste proastă. Fructele se vor scumpi cu până la cinci procente în perioada următoare. La fel și produsele lactate.