Cum ne putem multiplica numărul de neuroni. Este extrem de simplu
Ne putem multiplica num[rul de neuroni? Cu toate că avem temdinţa să credem că acest proces este unul extrem de complicat, nu este deloc aşa, iar modalităţile sunt extrem de simple.
Neurocercetătorul Sandrine Thuret a încercat să explice acest fenomen, iar ca înţelegerea acestuia să fie mult mai uşoară, aceasta a început prin a face referire la hipocamus, care se află localizat în centrul creierului şi are o extrem de mare importanţă în procesul de învăţare şi memorare, dar şi în generarea stărilor de spirit sau a senzaţiilor.
Conform studiilor demarate de către oamenii de ştiinţă, producem 7.000 de neuroni în fiecare zi. Procesul de înlocuire a neuronilor între ei este unul continuu, cei cu care ne naştem fiind schimbaţi în totalitate de-a lungul timpului.
Totuşi, de ce este acest fenomen atât de important şi ce presupune acesta? Este extrem de important pentru memorie, iar exemplele cu privire la modul în care acest fenomen funcţionează sunt extrem de simple: exemplul cunoaşterii unui oraş sau explicarea modului în care eşti capabil să ştii de unde îţi poţi lua bicicleta în fiecare zi. Mai mult decât atât, geneza neuronilor are o legătură importantă cu depresia, întrucât aceasta inhibă producţia de neuroni.
Putem controla geneza neuronilor? Aceasta poate fi îmbunătăţită printr-o activitate cerebrală constantă, cel mai uzual exemplu invocat fiind cel al cititului sau al învăţatului. Stresul va stopa acest fenomen, iar somnul, sportul şi sexul reprezintă factori benefici în producţia de neuroni. Însă, când îmbătrânim, producţia scade.