Cum îţi protejezi bateria la maşină pe gerul siberian de afară
Gerul siberian care a lovit România în ultimele două zile nu va pleca prea curând. Cel puţin până la sfârşitul săptămânii temperaturile se păstrează la minus 20 grade pe timpul nopţii şi nu trec ce minus 10 grade nici ziua, în anumite regiuni din ţară.
Bateriile de la autoturisme sunt puse la grea încercare când afară sunt temperaturi de minus 10-20 de grade.
Dacă temperatura exterioară scade, pentru pornirea motorului auto este necesar un curent de 2-3 ori mai mare decât atunci când este cald afară.
Ce soluţii au şoferii la dispoziţie pentru a nu se trezi că le-a murit bateria şi nu mai reuşesc să pornească maşina din cauza gerului:
- Mergi cât de des poţi cu maşina sau măcar porneşte motorul cât mai des. Autoturismul nu trebuie abandonat în parcare pentru lungi perioade de timp
- Foloseşte cât mai puţin consumatorii de energie: casetofonul, sistemul de dezaburire, faruri, lumini, ştergătoare de parbriz, sistemul de climatizare sau aerul condiţionat.
- Totuşi, înainte de a încerca pornirea, unii recomandă să îţi "încălzeşti" câteva secunde bateria pornind un consumator uşor, cum ar fi farurile sau radioul; dar nu uita ca atunci când învârţi cheia să ai toţi consumatorii deconectaţi.
- Nu strică să foloseşti o husă specială pentru baterie, care să păstreze o temperatură cât mai puţin scăzută pe perioada gerului, unii folosesc chiar vata de sticlă pentru a-şi îmbrăca bateria.
- Este important să foloseşti un ulei de motor cât mai bun pe timpul iernii. Când e frig afară vâscozitatea uleiului creşte iar efortul de a "învârti" motorul este mai mare. E important să utilizezi un ulei de motor cu caracteristici mai bune în sezonul geros.
- În cazul în care bateria nu că semne, totuşi, că poate porni motorul, e indicat să ai la tine un set de cabluri de pornire pentru orice eventualitate, ca să poţi încărca bateria de la o altă maşină; şi trusa de scule trebuie să fie cât mai bine dotată pentru toate operaţiunile necesare.