MENIU

Cum îți cureți corect periuța de dinți. Sfaturile specialiștilor de care ar trebui să ții cont

Sursa foto: Pixabay

Sănătatea orală este extrem de importantă și o putem proteja prin cea mai simplă metodă: spălatul pe dinți. Știm cu toții clasica recomandare a medicilor stomatologi: „spălați-vă pe dinți de două ori pe zi!”, dar câți știu oare să curețe corespunzător periuța de dinți, pe care o folosesc zilnic pentru a-și proteja dantura de bacterii? Nu, soluția nu este să o schimbăm la câteva zile, ci să o curățăm corect! Așa cum avem grijă de dinții noștri, trebuie să avem grijă și de produsele/ustensilele pe care le folosim. 

Periuța de dinți este ignorată de multe ori și aruncată mult mai devreme pentru că fie se distrug perii, fie este vizibil neîngrijită și nu mai poate fi folosită. În mod normal, ar trebui schimbată la trei luni, dar din păcate, unele persoane o folosesc mai mult, punându-și sănătatea cavității bucale în pericol. Ce rost are să te mai speli pe dinți dacă instrumentul de curățare nu este igienizat?

Spală-te pe mâini înainte să atingi periuța de dinți

Este absolut necesar să te speli pe mâini timp de cel puțin 20 de secunde înainte să atingi orice obiect de igienă personală. Prin intermediul mâinilor se transmit bacteriile și virușii cel mai ușor, iar prin spălarea cu apă și săpun poți împiedica răspândirea germenilor.  

Clătește-o și depoziteaz-o corespunzător

Ar trebui să o clătești bine cu apă fierbinte din abundență după fiecare utilizare, asigurându-te că nu rămân resturi alimentare și pastă de dinți printre peri. După clătire, este absolut necesar să o depozitezi în poziție verticală și să o lași să se usuce la aer. Mediile umede sunt numai bune pentru bacterii, dar cele din periuța de dinți mor în prezența oxigenului. Dacă o lași să se usuce, nu vei avea de ce să îți faci griji.

Germenii se dezvoltă cel mai bine în spații închise și umede, așa că asigură-te că nu o pui într-un dulap sau fix unde apa o va stopi ori de câte ori te speli pe mâini. Ține minte: o pui într-un loc uscat, ferit de umezeală și nu într-un spațiu închis!

În plus, trebuie să știi că fiecare periuță de dinți se depozitează individual. Nu este indicat să o păstrezi în același recipient cu periuța altui membru din familie, nici dacă este vorba de cea a soțului/soției sau de cea a copilului.

Și periuța de dinți trebuie dezinfectată

La fel ca orice alt obiect de igienă personală, și periuța de dinți trebuie dezinfectată periodic. Apa nu îndepărtează întotdeauna toate bacteriile, așa că este bine să te asiguri că depui eforturi suplimentare pentru a avea o bună sănătatea orală.

Apa oxigenată este un dezinfectant eficient în acest caz, care poate distruge bacteriile și poate anihila o gamă largă de microorganisme.

Un alt dezinfectant potrivit pentru igienizarea periuței de dinți este apa de gură antiseptică. Un studiu realizat în 2011 arată că înmuierea periuței în apă oxigenată sau în apă de gură antiseptică a ucis 100% dintre microbi. Parcă deja îți vine să mergi la famacie să cumperi una dintre ele, nu?

O variantă alternativă și mai accesibilă a celor două substanțe dezinfectante este bicarbonatul de sodiu. Acest produs uimitor pe care orice gospodină îl are în bucătărie poate face minuni, având în vedere că are o grămadă de alte întrebuințări, pe lângă utilizarea lui în domeniul gastronomiei. Un amestec obținut din bicarbonat de sodiu și oțet ar putea îndepărta aproape la fel de mulți microbi ca apa de gură sau apa oxigenată.

Protejează periuța când o iei cu tine în călătorii

Ar fi bine să ai o carcasă pentru periuța de dinți și să o pui în ea de fiecare dată când pleci la drum. Ai grijă totuși să nu uiți că trebuie complet uscată la aer înainte să o introduci în acel mediu închis în care se pot multiplica bacteriile.

Suportul ermetic poate fi din plastic, sticlă sau din lemn și este suficient să îl clătești cu apă fierbinte pentru a elimina murdăria. Pentru dezinfectarea lui poți folosi aceleași metode utilizate în cazul periuței de dinți.

Nu păstra periuța de dinți mai mult de trei luni

La aproximativ trei – patru luni, trebuie să renunți la periuța ta și să îți cumperi una nouă. Evident, dacă se uzează mai repede, o poți arunca imediat ce observi că nu mai poate fi folosită.
De asemenea, trebuie să scapi rapid de periuța de dinți după ce te vindeci de o boală precum gripa sau răceala, prevenind astfel reinfectarea sau transmiterea către membrii familiei.

O să îți schimbi rutina de îngrijire a periuței de acum înainte? Este important să ai mare grijă de toate obiectele care îți pot crea mari probleme de sănătate dacă sunt lăsate să devină medii propice pentru bacterii.

Mai multe articole despre:
periuta de dinti curatare periuta