Cum îți alegi terenul pentru casă (P)
Primul pas în construcția unei case este alegerea terenului pe care se va înălța construcția, fiind vorba de o decizie extrem de importantă. Dacă deja deții un teren, lucrurile se simplifică, pentru că astfel ești scutit de o investiție importantă, însă trebuie să te adaptezi condițiilor din zona respectivă, fiind posibil ca locația să aibă unele inconveniente.
În situația în care nu deții încă terenul pe care vrei să construiești, avantajul este că poți alege ce zonă îți dorești și poți sonda piața pentru a găsi cele mai convenabile oferte. În acest demers, trebuie să ții cont de anumite aspecte, pentru a evita unele cheltuieli ulterioare și a avea certitudinea că ai ales cea mai bună zonă pentru locuit.
Localizare
Când începi să cauți un teren, trebuie să fii decis dacă dorești să locuiești la țară, în suburbii sau în oraș, și în ce zonă anume. Un teren în oraș este mai scump, iar prețul crește cu cât este mai aproape de centru sau de alte puncte importante cum ar fi centre comerciale, stații de metrou, parcuri.
O casă construită la oraș vine cu toate beneficiile pe care le oferă traiul urban, dar și cu dezavantajele legate de aglomerație, poluare, zgomot și așa mai departe.
De cealaltă parte, un teren în suburbii sau la țară este mai ieftin și oferă mai multă liniște, verdeață și posibilități de relaxare. În același timp, vei petrece mai mult timp pe drum de acasă la birou, vei avea nevoie zilnic de mașină, iar pentru o ieșire cu familia la mall, la un film sau la un restaurant, va trebui să mergeți „la oraș”.
După ce ai cântărit bine avantajele și dezavantajele, poți începe să cauți terenul în zona pe care ai ales-o.
Accesul la utilități
Un teren bun trebuie să îți ofere acces facil la utilități, adică la rețeaua de apă, gaze, canalizare și curent. Importante sunt și căile de acces, astfel că trebuie să fii atent și la calitatea drumului, dacă acesta este asfaltat, dacă funcționează iluminatul stradal și dacă acesta este asigurat cu stâlpi de iluminat de calitate superioară.
De asemenea, dacă terenul este aproape de o șosea sau un drum intens circulat, trebuie să iei în calcul și poluarea sonoră dar și pe cea atmosferică, datorată gazelor de eșapament.
Particularitățile de relief și calitatea solului
Și acestea sunt două detalii pe care trebuie să te concentrezi, pentru a nu constata prea târziu că terenul pe care l-ai cumpărat nu este bun pentru construcții. Aceasta, fie din cauză că solul nu este stabil, fie pentru că zona este expusă unor riscuri naturale, cum ar fi alunecările de teren sau inundațiile. Cel mai bine este să ceri un studiu geotehnic înainte de a te decide, pentru a te asigura că terenul nu prezintă astfel de riscuri.
Nu este recomandat nici ca terenul să se afle pe albia unui râu sau în apropierea unui curs de apă în care se deversează deșeuri, întrucât acestea pot ajunge ușor în pânza freatică. De evitat este și vecinătatea zonelor industriale și a celor în care se depozitează deșeuri, cu toate că terenurile de aici au prețuri mai mici.
Suprafața și forma
Suprafața trebuie să fie suficientă pentru a-ți permite construcția casei, a dependințelor și amenajarea unei curți, conform cu planurile tale. Pentru toate acestea, ai nevoie de cel puțin 1.000 de metri pătrați. Poți achiziționa o suprafață mai mică, însă atunci va trebui să te restrângi, eventual să renunți la anumite lucruri pe care le aveai în plan.
Cele mai practice terenuri sunt cele cu laturile egale, iar forma terenului va dicta și forma casei. O casă cu forme geometrice regulate este foarte economică, oferind maximul de confort cu costuri mai mici.
Nu în ultimul rând, studiază zona pentru a vedea și cu cine te învecinezi. Contează foarte mult și forma și dimensiunea caselor din vecini, pentru că ar putea să îți obtureze vizibilitatea sau să țină permanent umbră casei pe care o vei construi.