MENIU

Cum înșela un samsar de maşini din Bihor firmele de asigurări auto

Foto arhivă

Samsarii de mașini nu păcălesc doar viitorii proprietari de mașini, ci și companiile de asigurări. Este și gazul unui grup infracțional din județul Bihor, care s-a profilat pe tamponări regizate, provocând, practic, în mod intenționat și repetat, evenimente rutiere, pentru a obţine despăgubiri de la asiguratori.

Un număr de 30 de persoane din Bihor au ajuns în anchetă, iar 13 persoane au fost reţinute, într-o amplă anchetă vizând un mecanism de fraudare a asiguratorilor auto şi o pagubă de peste 650.000 lei.

Afacerea” era coordonată de un samsar de maşini din Oradea alături de cinci persoane din familia şi anturajul său, care s-au profilat pe tamponări regizate, provocând, practic, în mod intenționat și repetat, evenimente rutiere, pentru a obţine despăgubiri de la asiguratori.

Concret, orădeanul cumpăra maşini de lux care erau asigurate Casco sau RCA şi erau apoi tamponate intenţionat de autoturisme vechi, cu valoare scăzută de achiziție, asigurate RCA, conduse de persoane aflate în situaţii vulnerabile, cărora li se ofereau sume între 100 sau 200 euro ori „rabla” lovită.

„Fenta” de la mecanic

În schimb, după tamponări regizate, maşinile de lux erau duse la service-uri auto patronate de persoanele din grupare, unde piesele avariate erau înlocuite cu altele second-hand, mult mai ieftine decât piesele noi, originale. 

În documente, însă, asiguratorul stabilea valoarea despăgubirii în funcție de prețurile pentru piese, materiale și manoperă necesare reparației, prevăzute în sistemele pentru evaluarea daunelor auto și cataloagele pentru piese de schimb.

În total, anchetatorii au descoperit 21 de astfel de evenimente rutiere produse în mod intenţionat, în care ar fi fost tamponate mai multe autoturisme de lux. Majoritatea bolizilor se aflau, în fapt, în deținerea orădeanului de 40 ani sau a persoanelor din anturajul acestuia, iar scopul tamponărilor regizate era de a obține sumele asigurate de la societățile de asigurări, zic anchetatorii, care au apreciat paguba firmelor de asigurare la 657.895 lei.

Percheziții și persoane reținute

Marţi, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din Bihor au ridicat pentru audieri 25 de persoane, alte cinci fiind aşteptate, încă, să se întoarcă în ţară. În urma interogatoriilor, 13 persoane au fost reţinute pentru 24 ore, urmând ca procurorul să decidă dacă va solicita pe numele lor alte măsuri preventive.

Tot marţi, poliţiştii au descins la locuinţele persoanelor cercetate, ridicând 17.500 de euro, 74.200 de lei, 12 telefoane mobile, 4 laptopuri, contracte de vânzare - cumpărare, facturi, taloane auto și alte documente care ar putea avea legătură cu cauza.

Ancheta este, încă, în desfăşurare, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea. 

Mai multe articole despre:
samsari tamponari fictive bani de asigurari casco rca