MENIU

Cum creezi un stick USB bootabil pentru Windows, Linux, OS X, MS DOS

Pentru că foarte puţini dintre noi mai lucrează cu CD-uri, trebuie să ştiţi cum puteţi crea un stick USB bootabil pentru a instala orice sistem de operare.


Instalarea unui sistem de operare a fost întotdeauna o operaţiune relativ simplă. Cea mai complicată noţiune pe care trebuie să o aveţi în vedere, de cele mai multe ori, este legată de definirea unor partiţii. Înainte de aceasta, prioritară este însă obţinerea unui mediu de instalare. În mod uzual, aţi fi apelat la un CD sau DVD. Acea soluţie nu mai este însă valabilă într-un secol dominat de ultrabook-uri, hibride şi alte sistem portabile care vin fără o unitate optică. Ca urmare, a mai rămas opţiunea utilizării unui stick USB pentru a îndeplini exact aceeaşi operaţiune.

În principiu, acest tutorial se aplică şi pentru crearea de carduri SD bootabile, dar, pentru că este mult mai probabil să aveţi la îndemână un stick USB, în continuare voi face referinţe aproape exclusiv către acest mediu de stocare.

Mai jos, voi descrie în detaliu cum puteţi instala, pornind de la o imagine de CD sau DVD, orice sistem de operare. Multe dintre soluţiile prezentate se aplică în mai multe scenarii, există însă câteva situaţii în care sunt cele mai bune. Totul este să aveţi în vedere faptul că nu e suficientă copierea fişierelor de pe un disc pe un stick de memorie. Sunt necesare programe specializate sau diverse linii de comandă. Ca un mic detaliu, aproape de fiecare dată, ce aveţi pe respectivul stick USB sau card SD se va şterge.

Stick usb bootabil create-bootable-usb-drive-from-linux-iso

Cei de la Canonical, creatorii Ubuntu, recomandă folosirea utilitarului Universal USB Installer, descărcabil gratuit de aici. Acesta funcţionează de minune pe sistemele cu Windows şi vă poate crea stick-uri USB dintr-o varietate foarte mare de distribuţii. Interfaţa este foarte simplă. Nu trebuie decât să vă descărcaţi kitul de instalare al OS-ului de care aveţi nevoie în format ISO, să bifaţi din lista aplicaţiei numele respective distribuţii şi, printr-un click pe browse, să alegeţi fişierul descărcat anterior. După ce aţi trecut prin aceste etape şi aţi ales litera aferentă stick-ului USB, cu un click pe ,,Create” aţi demarat crearea stick-ului bootabil.

O unealtă alternativă pentru aceeaşi operaţiune este UNetbootin. Descărcabil de aici, acest utilitar are avantajul de a rula la fel de bine pe Windows şi pe Linux. Dacă aveţi deja instalat Ubuntu, printre utilitarele incluse în acest sistem de operare se numără şi Startup Disk Creator, o soluţie foarte facilă pentru aceleaşi activităţi.

O distribuţie Linux dintr-o imagine IMG

Unele distribuţii de Linux sunt disponibile pentru descărcare doar în format IMG, în loc de ISO. Acest tip de fişiere RAW trebuie scrise direct pe un mediu de stocare USB. Pentru asta, puteţi folosi Win32 Disk Imager. Descărcabil de aici, acest utilitar funcţionează atât pentru a inscripţiona conţinutul unui IMG pe un stick USB, cât şi pe un SD. Tot ce aveţi pe mediul de destinaţie se va şterge. Deşi este puţin probabil să folosiţi această funcţie, tot Win32 Disk Imager vă permite să creaţi un fişier IMG din conţinutul unui card sau stick de memorie. Citeste mai mult pe playtech.ro.

Mai multe articole despre:
Windows Linux stick USB bootabil OS X MS DOS