Cum au plănuit „Cetățenii Reichului” o lovitură de stat în Germania. Un român, membru al mișcării extremiste
Grupusculul complotist desfiinţat, miercuri, în Germania, care plănuia să răstoarne instituţiile democratice, dispunea de multe arme şi, prin urmare, era potenţial periculos, a declarat şeful poliţiei judiciare.
„Avem încă un amestec periculos de oameni care urmează convingeri iraţionale, unii cu mulţi bani, alţii cu arme şi un plan pe care vor să-l ducă la îndeplinire (...) şi de aceea am intervenit", a explicat la canalul public ARD şeful Oficiului Federal de Poliţie Judiciară (BKA), Holger Munch. "Percheziţiile arată de asemenea că (grupul) nu este inofensiv", cu arme găsite în 50 dintre locurile percheziţionate, de la "arbalete până la muniţie". Alte arestări probabil vor avea loc, a spus el.
„Am identificat alte persoane al căror statut în raport cu acest grup nu îl cunoaştem încă exact", a explicat Munch. Ancheta vizează un total de 54 de persoane. Dintre acestea, 25 au fost arestate în timpul operaţiunii de miercuri dimineaţă în ancheta asupra acestei celule, alimentată de ideologia "Reichsburger", "Cetăţenii Reichului", o mişcare extremistă care a luat amploare odată cu restricţiile sanitare. Justiţia îi suspectează că "au făcut pregătiri concrete pentru a intra violent în Bundestagul german", camera deputaţilor din Berlin, "cu un mic grup armat", potrivit unui comunicat de presă al parchetului citat de adevarul.ro. Un scenariu ce aminteşte de asaltul asupra Capitoliului al susţinătorilor lui Donald Trump în Statele Unite în ianuarie 2021, notează AFP.
"Nu trebuie să presupunem că un grup format din câteva zeci (de membri), poate câteva sute, este în măsură să pună cu adevărat la îndoială sistemul de stat din Germania", a temperat cu toate acestea Munch. Grupul era sub supraveghere "din primăvara acestui an", a precizat la rândul său la RTL Thomas Haldenwang, şeful Oficiului Federal pentru Protecţia Constituţiei (informaţii interne), subliniind că existau "planuri de răsturnare a guvernului, planuri de punere în aplicare efectivă a unei răsturnări".
Mişcarea Reichsburger numără, potrivit acestuia, aproximativ 21.000 de persoane. "Estimăm că 10% sunt orientate spre violenţă", a adăugat el.
Un român, membru al Mişcării extremiste
Din mișcarea extremist „Cetăţenii Reich-ului“ a făcut parte și un roman, Adrian Ursache, fost „Mister Germania“. Povestea lui Adrian Virgil Ursache este demnă de film, scrie Monitorul de Suceava. Suceveanul a fost condamnat, în 2019, de un tribunal din Germania la 7 ani de închisoare pentru tentativă de omor asupra unui poliţist. În 1998 Adrian Ursache a fost ales „Mister Germania”. Ulterior, el a studiat comerţul internaţional la Universitatea din Anhalt, pe care a absolvit-o cu Master în Administrarea Afacerilor. După absolvire a lucrat la diverse companii de telefonie mobilă, apoi s-a alăturat industriei în energia solară ca acţionar şi investitor şi a fondat compania Dima Da Energie GmbH. În anul 2000, Ursache s-a căsătorit cu „Regina frumuseţii” Sandra Hoffmann, cu care are doi fii, dar de care s-a despărțit in 2019.
Problemele cu legea au început în 2014 – pseudo-statul „Ur”
Ursache a intrat în atenția polițiștilor în momentul în care a fondat, pe proprietatea sa și a socrilor, pseudo-statul „Ur” şi şi-a făcut propria ideologie „Cetăţenii Reich-ului”, o mişcare extremistă ai cărei adepţi nu recunosc Republica Federală Germania şi refuză să plătească impozite sau amenzi pe motiv că legile care prevăd astfel de sancţiuni nu au o bază constituţională. Fiind somat să părăsească proprietatea pentru că nu plătise statului taxe, impozite și amenzile aferente, suceveanul a împușcat un polițist și l-a rănit la gât. În instanţă, fostul „Mister Germania” şi-a pierdut de mai multe ori cumpătul, l-a insultat pe judecător şi l-a concediat pe unul dintre avocaţii săi, astfel că până la urmă a fost dat afară din sală.
Ursache s-a născut la 1 noiembrie 1974 în România, a lucrat ca mecanic auto în oraşul Câmpulung Moldovenesc, meserie pe care a practicat-o şi după ce a emigrat în Germania. Ca proaspăt cetăţean german, în 1997-1998 şi-a desfăşurat serviciul civil (armata „civilă” germană) în Berlin, în ajutorul persoanelor cu handicap grav. În 1997, conform ziarului Berliner Zeitung, s-a logodit cu Yasemin Mansoor, fostă „Miss Germania“ şi s-a convertit la islam.