Cum au fost folosiți melcii de către oamenii de știință pentru un demers fără precedent în cercetare
Transplantul de memorie era considerat până acum un subiect demn de filmele SF, însă cercetătorii susțin că au reușit să efectueze primul transfer de memorie între melci. Cum au făcut acest lucru?
Cercetătorii de la Universitatea din California au transferat în cadrul unui studiu o formă de informație genetica, numita ARN, de la un melc la altul.
Mai exact, aceștia au aplicat melcilor șocuri electrice de mică intensitate la nivelul cozii până când aceștia au dezvoltat o reacție defensivă, adică până când melcii au învățat să se contracte, să se retragă și să se micșoreze astfel încât șocurile să nu-i mai atingă.
Ulterior, moleculele ARN din sistemul lor nervos au fost injectate altor melci care nu trecuseră prin același tratament ca cei de mai sus. Rezultate au arătat că melcii și-au însușit reacțiile celor care primiseră molecula ARN. Practic, aceștia nu au mai trecut prin procesul de învățare. Studiul a fost publicat în revista eNeuro.
Cercetătorii au efectuat, în premiră, un transplant de memorie
ARN-ul sau acidul ribonucleic este o moleculă implicată în diferite roluri esențiale ale organismelor biologice. Acesta este componenta principală a ribozomului, mașina producătoare de proteine din celulele vii.
„E ca și cum am fi transplantat memorie", a explicat profesorul David Glanzman, unul dintre autorii studiului. În plus, potrivit acestuia, în cursul experimentului niciun melc nu a avut de suferit.
De asemenea, se pare că amintirile nu sunt păstrate în sinapsele creierului așa cum se credea până acum. „Dacă amintirile erau păstrate în sinapse, atunci experimentul nostru nu ar fi funcționat", a mai declarat profesorul.
Cu toate acestea, scopul experimentului nu fost transferul de memorie așa cum ai tinde să crezi, ci studierea mai amănunțită a moleculei ARN, care joacă un rol foarte important în apariția unor boli ale creierului, ca de exemplu a Alzheimerului.