MENIU

Cum arătau fructele și legumele înainte de a fi modificate genetic! Îți va fi greu să crezi

Fructele și legumele pe care le consumăm în ziua de astăzi nu au arătat întotdeauna atât de bine. Acestea au fost modificate genetic, astfel încât să fie mai mari și mai gustoase.

1. Pepenele


Pepenele roșu sălbatic

Acest tablou din secolul 17, de Giovani Stanchi,  descrie un pepene care arată izbitor de diferit de pepenii moderni. O secțiune transversală a unui pepene din pictură, care a fost făcută între anii 1645 și 1672, pare să aibă forme răsucite, încorporate în șase bucăți de formă triunghiulară.
 
Pepenele roșu modern

Cu timpul, oamenii au crescut pepeni verzi pentru a avea un interior roșu și cărnos, care de fapt este ovarul plantei, cum ar fi cel din această imagine. Unii oameni cred că pepenii verzi din pictura lui Stanchi pot fi pur și simplu necopți sau seci, dar semințele negre din pictură sugerează că au fost, de fapt, copți.
 
2. Banana

Banana sălbatică

 
Primele banane se pare că au început să fie cultivate cel puțin acum 7.000 de ani sau posibil chiar și mai devreme, undeva la 10.000 de ani, în regiunea pe care o numim astăzi Papua noua Guinee. Ele au fost, de asemenea, cultivate și în Asia de Sud-Est. Bananele moderne au provenit de la două soiuri sălbatice, Musa acuminata și Musa balbisiana, care au avut semințe mai mari și mai grele
Banana actuală

Hibridul a produs bananele delicioase moderne, îndemânatice, cu formă comodă de apucat și o coajă ușor detașabilă. Comparativ cu predecesorul său, fructul are semințele mult mai mici, un gust mai bun și este dotat cu elemente nutritive.
 
3. Vinete


Vinete sălbatice

De-a lungul istoriei lor, vinetele au venit într-o gamă largă de forme și culori (albe, azurii, purpurii și galbene). Unele dintre cele mai timpurii vinete au fost cultivate în China. Versiunile primitive de obicei aveau spini în locul unde tulpina plantei se conecta cu florile.
 

Vinete moderne
 
Datorită unor împerecheri favorabile, vinetele au scăpat de spini și au devenit mai mari, acum fructele mov umplând rafturile magazinelor.
 
4. Morcovi


Morcovi sălbatici

Primii morcovi cunoscuți au fost crescuți în secolul XX în Persia și Asia Minor. Ei erau mov sau albi, cu o rădăcină despicată, dar de-a lungul timpului și-au pierdut pigmentul mov, devenind galbeni.

Morcovi actuali

Fermierii au domesticit rădăcinile subțiri albe cu o aromă puternică și flori bienale și le-au transformat în aceste rădăcini portocalii, mari ți gustoase, care astăzi sunt o cultură anuală de iarnă.
 
5. Porumbul
 
Porumbul sălbatic

Poate că cel mai evident exemplu de modificare genitică a porumbului a avut loc în America de Nord, când abia dacă era comestibil. Porumbul natural a fost domesticit in anul 7000 înainte de era noastră.
 
Porumbul modern

În zilele noastre, porumbul este de o mie de ori mai mare decât a fost acum nouă mii de ani și este mult mai ușor de curățat și de crescut. De asemenea, 6,6% din acesta este făcut din zahăr, comparativ cu doar 1,9% cât avea porumbul natural. Jumătate dintre aceste schimbări au avut loc începând cu secolul XV, când europenii au început să cultive porumb.
 
 
 
 


Piersici sălbatice

Înainte, piersicile erau mici, de dimensiunea unei cireșe. Au fost domesticite pentru prima dată în anul 4000 î.e.n. și aveau un gust ușor sărat.
 

Piersici moderne

După mii de ani, fermieri au selectat anumite gene și le-au împerecheat, piersicile sunt acum de 64 de ori mai mari, cu 27% mai siropoase și cu 4% mai dulci.
Mai multe articole despre:
legume fructe genetic