Cum arată un suc natural expirat lăsat în frigider: avertismentul medicilor - efecte adverse grave asupra copiilor - VIDEO
Un medic trage un semnal de alarmă cu privire la sucurile așa-zis naturale care, de fapt, nu se strică. Medicul pediatru Mihai Craiu a demonstrat ce se întâmplă cu un suc expirat desfăcut în urmă cu aproape un an și uitat în frigider.
În mod normal și firesc, un suc natural de fruce, odată deschis, în câteva zile ar trebui consumat. Altfel, procesul de fementație nu ar întârzia să apară. Dar acest proces poate fi oprit cu diferite produse chimice, aprobate de legile care reglementeză aceste aspecte. Numai că în acest caz nu am mai vorbi despre sucuri naturale.
Medicul pediatru Mihai Craiu a arătat pe pagina sa de socializare cum se „comportă” un suc ce a fost desfăcut în urmă cu aproape un an și uitat în frigider. Pe eticheta lui scria că e natural și că avea termen de expirare în 2021, deci era ieșit de ceva vreme din termenul de valabilitate.
Totuși, când medicul a desfăcut sticla, aceasta nu a dat vreun semn că în interior ar fi avut loc procesul de fermentație, scrie adevarul.ro. Cel mai probabil au fost folosite substanțe chimice pentru a opri fermentația.
Efecte adverse mai grave asupra copiilor
„Peste 10.000 de substanțe chimice sunt autorizate pentru a fi adăugate în alimente în SUA, conform Food Drug and Cosmetic Act (Public Law 85-929). La acestea se adaugă un număr impresionant de substanțe numite GRAS care pot fi adăugate în alimente fără aprobarea FDA și fără a notifica această autoritate”, începe el.
GRAS se referă la produse „Generally Regarded as Safe”. „Adică unele considerate ca sigure... întrebarea este cine le consideră sigure?”, se întreabă el, cotinuând apoi că multe au fost etichetate ca atare, de către experți plătiți chiar de către companiile care utilizează aceste substanțe.
„Unele din aceste substanțe pot avea efecte adverse asupra copiilor, efecte care sunt mai mari decât cele generate asupra adulților. De ce? Pentru că un copil are expunere relativă, la diverse substanțe, mai mare decât un adult (aport mai mare pe kilogram), au sisteme de detoxifiere imature și organele lor aflate în creștere sunt mai susceptibile la acțiuni toxice/disruptive mult mai mult decât organele gata formate ale adultului”, mai explică medicul.
Dacă sunt pe ambalaj nu înseamnă că sunt sigure
De asemenea, multe substanțe utilizate în procesarea alimentelor sau la ambalarea lor pe termen lung au efecte adverse dovedite asupra copiilor, mai spune medicul.
„Coloranții artificiali, nitriții și nitrații, bisfenolii si ftalații din plastice, pesticidele non-persistente, percloratul, perfluroalchilii sunt doar câteva astfel de substanțe utilizate în procesarea și ambalarea produselor alimentare. Acum ele sunt notate pe unele ambalaje (textul acela cu „o mie de vorbe” scrise cu litere extrem de mici, text pe care nu îl citește aproape nimeni și pe care îl înțelege un număr și mai mic de persoane)”, mai spune el.