Cum arată legea offshore, în varianta Dragnea. Statul ia 40 miliarde dolari și îi bagă în autostrăzi
Legea care stabileşte în ce condiţii se vor exploata gazele din Marea Neagră, modificată personal de Liviu Dragnea. În timp ce în comisiile de specialitate se dezbate încă legea offshore, șeful PSD a prezentat într-o conferință modificările ce vor fi făcute în camera Deputaților, proiectului care a trecut recent de Senat.
Principalele schimbări: taxă pe diferența de venituri, între 15% și 30%, dispare creditul fiscal, iar jumătate din producție se va tranzacționa în România.
Preşedintele PSD Liviu Dragnea a prezentat luni varianta finală a legii offshore şi a anunţat că ea va fi votată în plenul Camerei Deputaţilor. "Aceasta lege poate genera venituri de 40 miliarde de dolari", a spus șeful PSD.
Legea va include toate prevederile cu care companiile petroliere nu au fost de acord, precum impozitul pe veniturile suplimentare.
Banii obţinuţi de stat din acest impozit şi din redevenţe vor merge către finanţarea proiectelor mari de infrastructură implementate în sistem parteneriat public-privat.
„Fiecare metru cub de gaz extras din Marea Neagră se va duce într-o autostradă sau într-un alt mare proiect de infrastructură din România", a declarat Liviu Dragnea. El a anunţat astfel o prevedere care nu a fost discutată până acum.
Respectiv, Dragnea a precizat că la Camera Deputaţilor s-a introdus prevederea ca sumele încasate din impozitul pe veniturile suplimentare şi din redevenţe să alimenteze fondul special creat prin ordonanţa pentru parteneriatul public privat pentru finanţarea proiectelor mari de infrastructură, în special autostrăzile.
„Aceste sume nu vor intra în coşul mare al bugetului de stat, sunt sume cu destinaţie specială", a spus Dragnea, potrivit Adevarul.
În varianta de la Senat, impozitul pe veniturile suplimentare era eliminat. „La ce se referă acest impozit. În 2013 şi 2014 s-au adoptat nişte ordonanţe de urgenţă care au stabilit că odată cu creşterea preţului la gaze intervale de creştere pe care se aplică un impozit suplimentar. Pe varianta Senatului, acest impozit pe venitul suplimentar era zero", a spus el.
"Statul român ar urma să încaseze 13,2 miliarde de dolari. (...) La aceste sume, care reprezintă impozitul pe venituri suplimentare, se adauga redevenţa, estimată la 230 milioane de dolari pe an. Înmulţit cu 20 de ani, înseamnă 4,6 miliarde dolari, adică un total încasat de staul de român de 17,8 miliarde de dolari", a spus Dragnea.
La aceasta se adaugă ale venituri generate pentru statul român din impozite pe profit, impozit pe venit, dividende, contribuţii sociale, estimate la minimum 2 miliarde de dolari. Astfel, suma totală încasată de statul român va depăşi 20 de miliarde de dolari, potrivit estimărilor liderului PSD.