MENIU

Cum ajung medicii să devină pacienți din cauza Omicron. Managerul unui spital din Iași: Este un motiv de îngrijorare

Sursa foto: Pixabay

Medicul Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva de la Iași a explicat cum ajung medicii să devină pacienți din cauza Omicron.

„Este una dintre probleme. Din punctul meu de vedere este un motiv de îngrijorare. Eu mă așteptam să ajungem și în această fază, urmărin evoluția din Africa de Sud, unde constant, peste 20% din cadrele medicale erau infecatate. Și la noi, în acest moment începe să se contureze acest aspect ceea ce, din punctul meu de vedere este un lucru îngrijorător.

Vaccinul ajută foarte mult astfel încât persoanele vaccinate fac forme ușoare, dacă au două doze, iar dacă au și doza booster de multe ori sunt asimptomatice și sunt confirmate la un moment dat ca fiind pozitive în cadrul unor anchete epidemiologice. Iar în acest caz nu se pot prezenta la spital pentru că sunt vectori ai agentului patogen.

În general, infectările personalului din spitale apar în afara unității medicale, în comunitate. În spital, din punctul meu de vedere este cel mai sigur loc pentru că se respectă cu strictețe măsurile de prevenție. În spital se poartă combinezon, se poartă mască tot timpul, se respectă distanțarea, nu intră în contact contact direct, nu stau la masă împreună. Rata de vaccinare a personalului din Spitalul ”Sfânta Parascheva” este de 80-85%.

Din nefericire, observăm, de la zi la zi, o creștere semnificativă a numărului persoanelor care se prezintă în triajul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ”Sfânta Parascheva” din Iași.

Aceasta se manifestă ca un guturai, ca o răceală obișnuită. Pacientul prezintă cefalee, rinoree și durere în gât. Sunt persoane care pot să prezinte și febră dar nu este un simptom general întâlnit. Ea îmbracă simptomatologia ueni virezoe de sezon însă este foarte important ca la apariția primelor simptome pacienții să nu temporizeze prezența la spital”, a precizat managerului Florin Roșu pentru Ziare.com.

Potrivit datelor transmise de Ministerul Sănătății, de la începutul pandemiei, au fost confirmate 15.102 de cazuri de infectări cu SARS-CoV-2 în rândul personalului medical. Iar în ultimele 14 zile au fost raportate 405 de astfel de cazuri. De asemeena, în ultimele 24 de ore, au fost confirmați pozitivi, 61 de angajați din sistemul medical.

Mai multe articole despre:
medici omicron covid cazuri omicron