Cum a reacționat Ceaușescu când a văzut primul model Dacia. Oamenilor li s-a făcut frică
Un lucru știm sigur: unul dintre cele mai controversate personaje din istoria României, Nicolae Ceaușescu, avea o pasiune pentru mașinile produse în țara noastră. Fostul dictator se mândrea cu bijuteria industriei auto românești, marca Dacia. El chiar a luat parte la conceperea unui model ieftin, cu o capacitate cilindrică mică și cu un consum redus de carburanți. Cu alte cuvinte, un autoturism pe care și-l puteau permite mai mulți români. Mașina a primit numele Dacia 500 Lăstun și este de mult uitată de memoria colectivă, însă istoria sa este puțin știută și, în același timp, fascinantă. Colonelul în rezervă Adrian Eugen Cristea ne explică mai multe în cartea sa ”A fi sau a avea”.
”Nicolae Ceaușescu ajunsese la concluzia că atenția românilor se îndreaptă în acei ani către un autoturism cu o capacitate cilindrică mică, ieftin și cu un consum redus de carburanți. A cerut și a dat termen pentru a i se prezenta un asemenea prototip. S-a realizat un model din pământ și ipsos și prezentarea s-a făcut într-o uzină bucureșteană de produs motoare pentru aviație. La data când a fost stabilită vizita erau prezenți și specialiști în domeniul proiectării din ministere și activiști din conducerea partidului. Lume multă. Se năștea un nou autoturism românesc! A venit și Nicolae Ceaușescu”, scrie colonelul în cartea sa, potrivit EVZ.ro.
Adrian Eugen Cristea arată că fostul dictator nu a fost foarte încântat de aspectul noului automobil după ce a studiat macheta din diferite părți.
”Ceva mai urât nu mai văzuse. Trăia cu impresia că această machetă fusese făcută de oameni fără nicio chemare pentru a crea un autoturism. N-aveai la ce te uita. Parcă era creată pentru a-i compromite pe cei ce lucrau într-un asemenea domeniu”, adaugă colonelul Cristea.
După ce a observat ”urâțenia”, povestește autorul cărții ”A fi sau a avea”, Nicolae Ceaușescu a adus indicații pentru a îmbunătății aspectul noului model Dacia. Fostului dictator nu îi plăcea caroseria, care era ”prea colțuroasă” și a întrebat dacă parbrizul și luneta ”nu se poate să aibă o curbură, așa cum se obișnuiește”. Totodată, colonelul arată că cei care au desenat modelul au încremenit după reacția dictatorului.
Colonelul în rezervă Adrian Eugen Cristea a fost adjunctul Direcţiei de securitate şi gardă prezidenţială a lui Nicolae Ceauşescu. Prin prizma poziției sale, el a putut observa îndeaproape viața cuplului dictatorial, dar și a copiiilor acestora: Valentin, Nicu și Zoia. În cartea ”A fi sau a avea”, el descrie mai multe momente din viața Ceaușestilor, dar și tabieturile acestra din viața privată.
În galeria foto de mai sus puteți vedea imagini cu Automobilul Dacia 500 Lăstun, dar și alte ipostaze surprinse din viața dictatorului.