Cum a lăsat Guvernul fără bani autoritățile locale
Executivul PSD a decis majorări salariale și tăieri de taxe pe care administrațiile locale trebuie să le suporte fără nicio compensație de la bugetul de stat.
Guvernul Grindeanu a dat o lovitură grea primăriilor și consiliilor județene, unele rămase fără bună parte din banii pentru investiții. Asta pentru că Executivul PSD a decis majorări salariale și tăieri de taxe, iar administrația locală trebuie să le suporte fără nicio compensație de la bugetul de stat.
"În primul rând, a fost majorarea cu 20% a salariilor celor din administrația publică locală. Această creștere a însemnat într-un oraș mare o influența între 1 și 3 milioane de euro, în funcție de numărul de angajați", a declarat primarul din Oradea, Ilie Bolojan pentru Ziare.com.
Alt impact a fost decizia CCR care prevede că salarizarea pentru aceeași poziție în administrația locală trebuie să fie aceeași peste tot. Ca urmare, mai multe primarii și consilii județene, mai ales din estul țării, au fost nevoite la încă o majorare de salarii care s-a ridicat la 25-30%.
O altă decizie cu impact asupra bugetelor locale a fost majorarea cu 50% a salariilor artiștilor. "Acolo unde autoritățile locale au în subordine filarmonici, teatre, ansambluri folclorice, deficitele cumulate se ridica și la 6 milioane de euro, dacă este vorba despre o autoritate locală mare", a mai explicat primarul din Oradea.
Pe lângă impactul creșterii salariilor, primăriilor le-a fost luată și o importantă sursă de venit prin anularea taxelor pe tranzacțiile imobiliare sub 100 de mii de euro, adică imensă majoritate.
"Taxa această de 3% nu se mai încasează la bugetele locale. La un municipiu că Oradea impactul este de 700 de mii de euro", spune Ilie Bolojan.
Nici dinspre consiliile județene situația nu se vede mai bine.
"Mărirea salariilor a fost o decizie perversă a Guvernului. Nimeni nu contesta necesitatea majorării salariilor, dar în administrația locală ea trebuie făcută de autoritățile publice locale din bugetele proprii, în timp ce în cazul instituțiilor din subordinea Guvernului au fost aprobate sume suplimentare din bugetul de stat.
Mărirea ar fi trebuit acoperită de bugetul central pentru a nu afecta bugetul de dezvoltare. Guvernanții nu au spus că pentru mărirea bugetului de salarii este redusă sumă destinată investițiilor. Se dau salarii în loc să se bage banii în dezvoltarea locală", a declarat la rândul sau președintele CJ Cluj, Alin Tise.