MENIU

Cum a ferit Ceausescu, Romania, de o criza a uraniului si care sunt tarile europene dependente

Cum a ferit Ceausescu, Romania, de o criza a uraniului si care sunt tarile europene dependente

Razboiul economic dintre Rusia si Uniunea Europeana a escaladat, din nou, dupa ce Kremlinul a anuntat masurile punitive pe care le va impune, la randul sau, europenilor.

Unul dintre aspecte este acela ca Rusia a impus interdictii pe importurile de legume si fructe, pe o serie de alimente si pe materii prime. In conditiile in care toata lumea se asteapta ca Rusia sa adopte masuri restrictive si pe exporturile de gaze, ar trebui sa aruncam o privire si asupra energiei nucleare din Uniunea Europeana.

Energia nuclear este o sursa importanta de electricitate in Uniunea Europeana. Unele tari vor sa isi inchida reactoarele nucleare, in special Germania. Dar chiar si asa, o cincime din electricitatea Uniunii Europene provine din reactoarele nucleare construite secolul trecut. Peste o jumatate din statele UE au reactoare nucleare, existand, insa, niste variatii.

Franta este unul dintre cei mai mari producatori si consumatori de energie nuclear. 75% din energia electrica generata este nuclear. In Marea Britanie, aceasta pondere este de 18%. Italia este singura mare economie care nu a construit niciun reactor nuclear.

Rolul Rusiei in acest peisaj apare in cateva secvente cheie. In primul rand, Rusia furnizeaza materii prime pentru combustibilul nuclear. Vorbim aici despre uranium. Exista si o piata international a uraniului, exista resurse alternative, dar, deocamdata, Rusia furnizeaza Uniunii Europene 18% din aceasta materie prima. Se afla in spatele Canadei si Kazakhstanului.

Incepand cu anul 1990, dependenta Uniunii Europene pe importul de uranium a ramas constanta, in timp ce productia rezultata din activitatile de minerit si reprocesare acopera 5% din nevoile UE pentru uranium. In ceea ce priveste operatiunile de conversie si de imbogatire, dependenta externa a UE la acest capitol era in 1990 la 20%, restul fiind livrat de productia interna.

Citeste mai departe, pe europolitics.ro, cum a ajuns Romania sa aiba o industrie nucleara independenta de Rusia

Mai multe articole despre:
România uraniu Nicolae Ceauşescu