MENIU

Cum a ajuns Oliver Stone să spună povestea lui Snowden

Prima oară când i s-a propus lui Oliver Stone subiectul ”Snowden”, acesta s-a arătat destul de circumspect. La momentul acela era ocupat cu alt subiect controversat: ultimii ani din viața lui Martin Luther King, cu Jamie Foxx în rolul principal. Proiectul a fost însă abandonat, la scurt timp.

Regizorul a spus că deocamdată nu-și dorește încă un proiect la fel de sensibil. Tocmai fusese criticat masiv pentru filmul său W. (2008), în care îl portretiza pe George Bush ca fiind ”cel mai rău președinte al SUA din toate timpurile, e drept, după Nixon”.

O serie de de evenimente ulterioare l-au convins pe Stone să facă filmul. Mai întâi, Glenn Greenwald (unul din jurnaliștii contactați anonim de Edward Snowden încă dinainte de „trădare”) l-a rugat pe Oliver Stone să-l ajute cu niște sfaturi în legătură cu o eventuală ecranizare după cartea sa. Apoi, câteva luni mai târziu, însuși avocatul lui Snowden, Anatoly Kucherena, l-a sunat pe regizor și i-a oferit spre vânzare drepturile de ecranizare a cărții sale. Cei doi s-au întâlnit la Moscova, într-o locație secretă, iar Oliver Stone a apreciat cartea ca fiind foarte ”dostoyevskyană”. La momentul respectiv, regizorul nu se hotărâse dacă filmul său va fi ficțiune, precum cartea (mai precis, cu numele personajelor schimbate), sau povestea reală.

În ianuarie 2014 a avut loc prima întâlnire dintre Oliver Stone și Edward Snowden, la Moscova. S-a hotărât că filmul trebuie făcut. Snowden nu a primit niciun ban pentru implicare. În schimb, a cerut ca banii săi să meargă către ziarul The Guardian.

În aprilie 2015, WikiLeaks a publicat sumele vehiculate în jurul filmului: Kucherena a primit un milion de dolari, iar ziaristul de la The Guardian, 700.000 de dolari pentru drepturile de ecranizare a cărților. Regizorul Oliver Stone ar fi încasat 600.000 de dolari pentru scenariul filmului.

 

 

 

 

Mai multe articole despre:
null