Schimbările politice din conducerea Transelectrica au costat scump statul român
Compania care se ocupă de transportul și sistemul energetic românesc a plătit, doar în 2023, 7,2 milioane de lei despăgubiri foștilor directori și membri din consiliul de supraveghere. Aceștia au fost revocați din funcții înainte de încheierea mandatelor, chiar dacă aveau contracte pentru 4 ani. Aproape jumătate din sumă e consecința directă a schimbărilor făcute de Guvernul Cîțu după ce a înlocuit Guvernul Orban, scriu jurnaliștii de la Europa Liberă.
Unul dintre foștii membri din conducerea Transelectrica este Oleg Burlacu. El este de profesie avocat și a ajuns la conducerea companiei în decembrie 2019, în timpul Guvernului Orban. În anul următor, el a trecut printr-o procedură de selecție și, în septembrie 2020, a semnat un contract de mandat de patru ani ca membru al Consiliului de Supraveghere al Transelectrica. Avocatul a fost demis în iunie 2021, în timpul Cabinetului Cîțu, când acționarul principal, Secretariatul General al Guvernului a cerut înlocuirea lui din funcție.
Oleg Burlacu s-a adresat Centrului de Arbitraj de la Viena și a cerut drepturile care i se cuveneau prin contractul de mandat. Compania de stat Transelectrica i-a plătit, în 2023, aproape 800.000 de lei.
Prin aceeași procedură de numire și revocare au trecut și ceilalți membrii din conducerea companiei de stat. Aproape toți cei schimbați din funcțiile de la Transelectrica au cerut despăgubiri la Centrul de Arbitraj de la Viena, unde au câștigat.
Până acum, pentru demiterile din 2021, Transelectrica are de plătit peste 4 milioane de lei, iar pe rol se mai află și alte dosare. Despăgubirile ar putea să ajungă la peste 6 milioane de lei, după soluționarea celorlalte dosare. În plus, compania plătește și alte despăgubiri, cerute de alți membri, din alte consilii de supraveghere sau directorate, demiși înainte de încetarea mandatelor, potrivit Europa Liberă.
Un control al Curții de Conturi la Transelectrica a scos la iveală că valoarea despăgubirilor plătite se ridică la peste 30 de milioane de lei în intervalul anilor 2020-2022. Inspectorii Curții de Conturi au cerut ca acești bani să fie recuperați. Potrivit legislației în vigoare conducerea guvernului și a secretariatului general nu răspund pentru deciziile pe care le iau.