MENIU

Ministerul Energiei recunoaște că trebuie să restituie banii din supraimpozitare, dar nu toate companiile își vor primi banii înapoi

Măsura i-ar putea afecta și pe consumatorii casnici

Ministerul Energiei recunoaște că va trebui să restituie banii din supraimpozitarea producătorilor de electricitate, după ce Curtea Constituțională a decis că taxarea este neconstituțională. Reprezentanții statului precizează însă că nu întreaga sumă încasată în ultimii doi ani trebuie returnată și, deci, nu poate fi estimată valoarea la care vor ajunge restituirile.

„Ministerul Energiei precizează că suma de 27 de miliarde de lei vehiculată în anumite articole de presă, reprezentând “suma de restituit” operatorilor economici, este una eronată. Autorii unor asemenea articole s-au referit, în mod greșit, la întreaga sumă virată în ultimii 2 ani în Fondul pentru Tranziție Energetică – sumă care nu va fi restituită în integralitate operatorilor economici”, arată instituția.

Mai precis,  juriștii ministerului susțin că "doar operatorii economici care au formulat excepții de neconstituționalitate cu același obiect declarat neconstituțional de Curte sau care au litigii în curs având ca obiect restituirea sumelor din Fondul pentru Tranziție Energetică vor putea eventual beneficia de recuperarea acestor sume, dacă îndeplinesc și celelalte condiții solicitate de instanța de drept comun”, se arată în comunicatul ministerului.

Cutremur uriaș pe piața de energie din România. De ce vom fi nevoiți să plătim facturi mai mari: decizia luată de CCR

De asemenea, pot beneficia de restituirea sumelor, cu titlu de excepție, operatorii economici care au o hotărâre judecătorească definitivă prin care li s-au respins sumele, dar care au invocat, pe parcursul procesului, o excepție de neconstituționalitate cu același obiect declarat neconstituțional de Curte, având astfel deschisă calea revizuirii hotărârii judecătorești, conform art. 510 alin. (1) pct. 11 din Codul de procedură civilă.

Acest demers va putea fi realizat abia după publicarea motivării Curții Constituționale a României în Monitorul Oficial al României, Partea I, și după inventarierea tuturor litigiilor pendinte la instanța de la care provine cauza (instanța a quo), precum și a celor pentru care părțile sunt repuse în termenul de revizuire, cu calcularea tuturor petitelor din cererile de chemare în judecată”, mai mai transmis Ministerul Energiei.

Supraimpozitarea producătorilor și traderilor de energie, NECONSTITUȚIONALĂ - CCR. Ce se întâmplă cu facturile românilor?

Mai multe articole despre:
energie supraimpozitare taxa restituire CCR