CULISELE STATULUI PARALEL. Militarizarea pandemiei în România
La aproape doi ani de la debutul pandemiei de coronavirus în România, vedem că autoritățile se întorc spre armată de câte ori situația devine critică și e nevoie să redea încrederea populației.
Anul trecut, când Suceava era focar de COVID, medicii militari au fost trimiși acolo, ca să suplimenteze personalul din Spitalul Județean. Echipa militară a fost coordonată de Ionel Oprea, secretar de stat în Ministerul Sănătății la momentul respectiv.
Și campania de vaccinare a României este coordonată tot de un medic militrar: Valeriu Gheorgiță.
Klaus Iohannis i-a dat această responsabilitate încă din luna noiembrie a anului trecut.
Chiar și înainte de pandemie, în 2017, armata a fost implicată în gestionarea sistemului de sănătate. Atunci, s-a adoptat în Senat trecerea Institutului „Cantacuzino” din subordinea Ministerului Sănătății în cea a Ministerului Apărării. Astfel, s-a anunțat înființarea Institutului Național de Cercetare Medico-Militară „Cantacuzino” și au început discuțiile despre reluarea producției de vaccin.
Acum, în fruntea Guvernului ar putea ajunge tot un militar: Nicolae Ciucă. Înainte să ocupe funcții în conducerea statului, Ciucă a fost militar de carieră, prezent în cadrul mai multor misiuni în afara țării. Acesta a condus Batalionul 26 Infanterie, supranumit Scorpionii Roșii, batalion pe care l-a condus în Irak și Afganistan. În 2003, Nicolae Ciucă a obținut titlul de doctor în științe militare, iar în 2010 a primit gradul de general de brigadă.
Conform barometrului realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, Armata se află pe locul doi, cu un procent de peste 60%, în topul instituțiilor în care românii au cea mai mare încredere. Pe primul loc se află Biserica, cu peste 70%.
CAMPANIE DE VACCINARE COORODONATĂ DE ARMATĂ
„După elaborarea strategiei de vaccinare anti-COVID 19 (...), autorităţile au început implementarea acestei strategii. A fost desemnat un coordonator al campaniei la nivel naţional în persoana domnului doctor Valeriu Gheorghiţă.”
SURSA: Klaus Iohannis