MENIU

CULISELE STATULUI PARALEL. Militarizarea pandemiei în România

În România, pandemia se militarizează. Foto/Profimedia

La aproape doi ani de la debutul pandemiei de coronavirus în România, vedem că autoritățile se întorc spre armată de câte ori situația devine critică și e nevoie să redea încrederea populației.

Anul trecut, când Suceava era focar de COVID, medicii militari au fost trimiși acolo, ca să suplimenteze personalul din Spitalul Județean. Echipa militară a fost coordonată de Ionel Oprea, secretar de stat în Ministerul Sănătății la momentul respectiv.

Și campania de vaccinare a României este coordonată tot de un medic militrar: Valeriu Gheorgiță.

Klaus Iohannis i-a dat această responsabilitate încă din luna noiembrie a anului trecut.

Chiar și înainte de pandemie, în 2017, armata a fost implicată în gestionarea sistemului de sănătate. Atunci, s-a adoptat în Senat trecerea Institutului „Cantacuzino” din subordinea Ministerului Sănătății în cea a Ministerului Apărării. Astfel, s-a anunțat înființarea Institutului Național de Cercetare Medico-Militară „Cantacuzino” și au început discuțiile despre reluarea producției de vaccin.

Acum, în fruntea Guvernului ar putea ajunge tot un militar: Nicolae Ciucă. Înainte să ocupe funcții în conducerea statului, Ciucă a fost militar de carieră, prezent în cadrul mai multor misiuni în afara țării. Acesta a condus Batalionul 26 Infanterie, supranumit Scorpionii Roșii, batalion pe care l-a condus în Irak și Afganistan. În 2003, Nicolae Ciucă a obținut titlul de doctor în științe militare, iar în 2010 a primit gradul de general de brigadă.

Conform barometrului realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, Armata se află pe locul doi, cu un procent de peste 60%, în topul instituțiilor în care românii au cea mai mare încredere. Pe primul loc se află Biserica, cu peste 70%.

CAMPANIE DE VACCINARE COORODONATĂ DE ARMATĂ

„După elaborarea strategiei de vaccinare anti-COVID 19 (...), autorităţile au început implementarea acestei strategii. A fost desemnat un coordonator al campaniei la nivel naţional în persoana domnului doctor Valeriu Gheorghiţă.”

SURSA: Klaus Iohannis