Culisele statului paralel | Cine sunt absolvenții Academiei SRI abonați la sinecuri de stat - Salarii URIAȘE în posturi-cheie
Dezvăluiri exlusive la Culisele statului paralel, cu Anca Alexandrescu, despre absolvenții Academiei SRI și pe la ce ministere s-au plimbat, numiți în funcții-cheie. Detalii incendiare despre funcționarii abonați la sinecuri de stat.
Din ce în ce mai multe personaje, care au trecut pe la Academia Națională de Informații a SRI, ajung să ocupe fotolii bine plătite din bani publici, chiar dacă nu au mereu competențele necesare pentru acestea, relatează Realitatea PLUS.
Cel mai recent caz este al Elenei Petrașcu care a intrat în atenția presei după ce, potrivit g4media, aceasta câștiga în timpul guvernării PSD peste 600.000 de lei anual.
Potrivit adevărul.ro, recent numită secretar general la Ministerul Economiei a absolvit în 2010 Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”. De atunci, Elena Petrașcu a devenit o obișnuită a funcțiilor de conducere în companii cu capital de stat și în ministere. Printre acestea se numără Portul Constanța unde, începând cu 2018 a fost președinte al Consiliului de Administrație.
În luna aprilie a anului trecut, Elena Petrașcu a fost dată afară de către fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, după ce două rapoarte ale Corpului de Control ar fi demonstrat că aceasta a fost numită „în urma unor vicii procedurale”, scriu jurnaliștii de la G4Media. Concedierea a venit la doar două luni, după ce a fost revocată și din fucția de secretar general al Ministerului Justiției.
Aproape simultan a fost „salvată” de Florin Cîțu și a ajuns inspector guvernamental în cadrul Secretariatului General al Guvernului.
Și Dragoș Ionuț Bănescu a dus-o destul de bine, după ce a absolvit un program de master la Academia Națională de Informații. Potrivit jurnaliștilor de la Libertatea, de-a lungul timpului, acesta s-a plimbat prin 17 Consilii de Administrație ale unor companii importante, de la Romgaz și Hidroelectrica la Institutul Național de Cercetări Aerospațiale și Loteria Română.
Recent, Dragoș Ionuț Bănescu a fost numit de Nicolae Ciucă în fucția de secretar general adjunct la Ministerul Muncii.
Silviu-Gabriel Barbu este actualul șef al Corpului de Control al premierului, funcție în care a fost numit la începutul anului trecut de către Florin Cîțu. Absolventul instituției de învățământ a SRI a fost detașat la Ministerul Afacerilor Externe și a trecut pe la Curțile de Apel din București și Brașov.
Soțul magistratului Elena Barbu de la Înalta Curte a judecat un proces dintre Ministerul Apărării Naționale și președintele Klaus Iohannis, proces ce viza prelungirea mandatului generalului Nicolae Ciucă în fruntea Armatei. În acest caz, Gabriel Barbu i-a dat dreptate lui Iohannis.
Și masterandul Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul” a SRI, Bogdan Steriopol a ajuns în câteva Consilii de Administrație care, potrivit g4media, i-ar fi adus venituri de peste 135 de mii de lei. Vicepreședintele PNL al Sectorului 2 a fost pe parcursul timpului jurnalist sportiv, impresar și consilier al fostului ministru al Educației, Monica Anisie.
Potrivit g4media, apropiat de liberali este și un alt masterand al „școlii” SRI, Dorin Tudora, care a fost numit în 2021 în fruntea Conpet, o companie strategică a statului român.
Pe la Academia Serviciului Român de Informații a trecut și șefa Bibliotecii Central Universitare. Numirea ei în această funcție a fost urmată de un val de proteste în rândul asociaților de bibliotecari din țară pe motiv că Mireille Rădoi nu avea calificările necesare acestui post. Până să devină bibliotecară, Mireille-Carmen Rădoi era simultan director de cabinet în cadrul Ministerului Comunicațiilor, expert în securitate și consilier local la Sectorul 4.
Însă printre cele mai ciudate numiri sunt cele ale lui Alin Radu Panait și Mihăiță Ursu.
Alin Radu Panait a condus Consiliul de Administrație al unei companii a Sectorului 3 care, potrivit presei, a fost implicată în tragicul accident de muncă de anul trecut în care doi muncitori au murit. Până la 33 de ani, Panait a fost consilier PSD, referent la Universitatea de Teatru și Film din București și expert la achizții pentru mai multe federații sportive chiar dacă, potrivit g4media, acesta nu avea competențe în acest sens.
Cu mai multă experiență în ceea ce privește domeniul construcțiilor, Mihăiță Ursu, inginer geodez și soțul unei angajate a SRI, a ajuns de la țiglă metalică, în care este specialist, direct la șefia Tarom. Nu este prima dată când Mihăiță Ursu conduce compania. Acesta a fost administrator și director interimar al Tarom, dar a fost demis din această funcție de fostul ministru, Cătălin Drulă.