MENIU

CULISELE STATULUI PARALEL. Anca Alexandrescu: „Domnul Orlando Nicoară este obișnuit cu turnatul pe la procurori”

Orlaondo Nicoară, omul din spatele denunțurilor care l-au dus pe Adrian Sârbu în fața justiției. Foto/Arhivă

Realizatoarea emisiunii Culisele Statului Paralel acuză faptul că Orlando Nicoară este unul dintre cei care l-au denunțat pe fostul patron al trusturilor Mediafax și ProTV, Adrian Sârbu, dar care a făcut bani de pe urma acestor denunțuri. "De ce nu a plecat din firmă exact atunci când a aflat că Adrian Sârbu fura?”, se întreabă Anca Alexandrescu.

„Din ce bani a făcut domnul Nicoară averea? De ce nu a plecat când știa că Adrian Sârbu fură banii? Orlando Nicoară e inculpat, dar el spune că și-a rezolvat probleme și că a dat banii? Domnul Nicoară nu este arestat în dosarul Mediafax. Cum a dat banii, cui? Că încă nu e judecat cazul?

DOVADA CĂ PROCESUL LUI ORLANDO NICOARĂ NU E FINALIZAT

Vasile Iuga este foarte apropiat de Vasile Dâncu, care l-a recomandat pe Iuga lui Cristian Burci, care deținea acțiunile grupului Prima TV. Domnul Iuga e băgat și la Patria Bank, e la Institutul Aspen și trezorier la Comitetul Olimpic Român. Mai mult, stațiunea Vața de Jos a fost predată de Telekom către Clever Media”, a declarat Anca Alexandrescu.

Orlando Nicoară, turnătorul lui Adrian Sârbu

În dosarul în care este acuzat de evaziune fiscală, delapidare și spălare de bani, mogulul media Adrian Sârbu nu a dat nicio declarație. A fost însă turnat de managerii săi, în special Orlando Nicoară și Roxana Grigoruță. Nicoară, de exemplu, a declarat procurorilor că Sârbu „nu a prestat servicii de consultanță față de Mediafax SA”, arătând astfel că acele contracte de consultanță încheiate între el și companiile sale ar fi fost fictive.

 

Potrivit declarației lui Nicoară, obiectul unui astfel de contract „se suprapune peste atribuțiile ce îi reveneau în calitate de director general și pe care, de altfel, și le îndeplinea având concursul departamentelor de resort, fără a beneficia de consultanță din partea vreunei persoane”. 

 

Pentru a demonstra adevărul acelor contacte, Adrian Sârbu a prezentat procurorilor o serie de „meeting report”-uri, niște procese-verbale ale ședințelor de sumar editorial sau de management pe care el le conducea, direct sau prin Skype de la Praga.

 

Nicoară însă le-a spus procurorilor că materialele depuse de Sârbu pentru a dovedi realizarea consultanței nu se referă la activitatea Mediafax SA, ci la Mediafax Group SA.

Citește și: CULISELE STATULUI PARALEL. Oamenii din spatele preluării Telekom România. Anchetă BOMBĂ!

„În cadrul acestor ședințe inculpatul Sârbu Adrian trasa dispoziții fiecărui participant, fără a exista din partea acestuia posibilitatea de a refuza să o pună în executare, mai ales că a doua zi erau întrebați dacă au executat ce li s-a cerut. În raport de acest mod de lucru, inculpatul Nicoară Ilie Orlando a concluzionat că ședințele de Consiliu editorial erau convocate de Adrian Sârbu în calitatea sa de acționar direct sau indirect la societățile din grup și nu în calitate de consultant”, scriu procurorii.

Nicoară le-a pus procurorilor pe masă discuțiile fictive ale lui Sârbu

Caracterul fictiv al consultanței reiese, afirmă procurorii, din acele meeting report-uri, care, studiate, „induc ideea unei ședințe în care liderul unei organizații trasează sarcini personalului din subordine, ceea ce excede cadrul unui contract de consultanță”.

 

Orlando Nicoară a denunțat și faptul că anumite materiale, de pildă cele referitoare la Gala Mediafax, despre care Sârbu a pretins că ar fi obiectul consultanței oferite de el firmelor sale, au fost de fapt făcute de altcineva.

Citește și: Clubul de presă, apel la rațiune: Cerem CNA să NU fie părtaș la crima de presă. Presiunile asupra jurnaliștilor trebuie să înceteze! Facem SCUT în fața jurnalistei Anca Alexandrescu

Astfel, spun procurorii, materialul privind desfășurarea evenimentului Gala Mediafax din luna martie 2014 a fost întocmit de producătorul independent Gavrilescu Ștefan, în baza unui contract încheiat cu Mediafax SA pentru organizarea evenimentului, macheta premiului acordat personalităților premiate în cadrul galei, precum și premiile înmânate acestora, au fost făcute de o altă firmă, materialul inițial de prezentare a evenimentului a fost  realizat de echipa de marketing de la Mediafax SA, materialul intitulat ”Gala Mediafax - Gala Valorilor” a fost scris de Lucian Mândruță, iar cel intitulat ”Mediafax Flux Stiri Video” a fost făcut de consultantul independent Mișu Predescu.

 

Adrian Sârbu a mers până acolo încât a facturat consultanță de câteva sute de mii de lei pentru luni în care nu a avut loc nicio astfel de ședință, neexistând așadar niciun meeting report. Procurorii dau exemplu luna februarie 2013, lună prinsă într-o factură de aproape 700.000 de lei ce ar fi trebuit să acopere serviciile prestate din ianuarie până în martie.