MENIU

Cu un pas mai aproape de depistarea originilor COVID-19: 13 secvențe genetice parțiale, șterse în SECRET anul trecut din Wuhan, descoperite de cercetători

Cercetători

Descoperirea originilor virusului SARS-CoV-2 care stă la baza infectării cu COVID-19, pandemie ce a ucis aproape 3,9 milioane de persoane la nivel mondial,  a fost în mare parte îngreunată de lipsa de acces la informații din China, țara în care a apărut pentru prima dată infecția. Vorbim despre provincia Wuhan și de luna decembrie a anului 2019. 

O rază de speranță pară să apară acum, și asta deoarece un cercetător din Seattle pare să fi recuperat fișierele șterse din Google Cloud care conțin nu mai puțin de 13 secvențe genetice parțiale ale unora dintre cele mai timpurii cazuri de COVID-19 din Wuhan, potrivit New York Times, citat de HotNews.ro.

Deși niciuna din cele 13 secvențe genetice parțiale nu favorizează vreuna dintre numeroasele teorii legate de originea COVID-19 - și aici vorbim despre teoria potrivit căreia virusul ar fi scăpat din laborator sau cea legată de o transmitere naturală de la animale, ele întăresc, însă, ideea că SARS-CoV-2 circula mult mai devreme decât primul focar major raportat la piața din Wuhan.

Descoperirea este importantă fiindcă oamenii de știință au nevoie să găsească așa numitul sursa, respectiv virusul din care au evoluat toate celelalte tulpini, pentru a putea stabili cu exactitate cum și unde a apărut SARS-CoV-2. Cele mai timpurii secvențe descoperite până în prezent sunt cele provenite din mostre colectate de la piața de fructe de mare din Wuhan, despre care s-a crezut inițial că a fost locul unde a apărut coronavirusul la sfârșitul lunii decembrie a anului 2019.

Însă cazuri depistate ulterior la începutul lunii decembrie și chiar din noiembrie 2019 nu au nicio legătură cu piața, indicând că în cea mai incipientă fază a pandemiei virusul a apărut în alt loc.

Cât privește acele prime secvențe genetice, s-a observat că cele obținute din cazurile depistate la piață includ 3 mutații care lipsesc din secvențele realizate de la pacienții depistați cu coronavirusul câteva săptămâni mai târziu, în alte locuri.

Virusul căruia îi lipseau cele 3 mutații era mai apropiat de coronavirusurile depistate în rândul liliecilor.

Jesse Bloom de la Institutul de Medicină Howard Hughes din Seattle, a descoperit că secvențelor șterse - probabil unele din cele mai timpurii mostre - le lipsesc, de asemenea, acele mutații.

În urmă cu un an, 241 de secvențe genetice obținute de la pacienți infectați cu coronavirusul au dispărut dintr-o bază de date online numită Sequence Read Archive care este administrată de Institutul Național de Sănătate al SUA (NIH), potrivit unei investigații a New York Times.

Cercetătorul a căutat în baza de date secvenețele și a primit mesajul „niciun obiect găsit”. „Nu există nicio explicație științifică plauzibilă pentru acea ștergere: secvențele sunt în concordanță perfectă cu mostrele descrise în \"Wang și ceilalți (2020a,b)\"”, a scris cercetătorul american în lucrarea publicată pe bioRxiv.
 
Prin urmare, se pare că secvențele au fost șterse pentru ca existența lor să fie uitată, mai arată sursa citată.

Mai multe articole despre:
secvente genetice wuhan coronavirus