"Cu un milion de informaticieni, România e salvată"
Astăzi 80.000 de oameni care lucrează în informaţii şi telecomunicaţii produc cât 300.000 din construcţii şi 3 milioane în agricultură. Cu un milion de informaticieni, România e salvată, scrie Sorin Pâslaru, redactorul-şef al Ziarului Financiar.
Pentru prima dată în istoria economiei româneşti, contribuţia serviciilor de informaţii şi comunicaţii la creşterea economică a depăşit-o pe cea a agriculturii şi pe cea a construcţiilor.
"Aceasta înseamnă că IT&C poate deveni o locomotivă pentru economia românească, cu toate că ponderea sa în PIB este la doar 6%. România are nevoie neîntârziat de un plan de accelerare a creşterii economice la peste 5% pe an care să se bazeze în primul rând pe IT", arata jurnalistul ZF.
Potrivit acestuia, nu mai avem nici timp, nici bani să investim în capacităţi industriale, adică în sectorul secundar al economiei, ci suntem forţaţi să trecem într-o generaţie direct de la agricultură şi exploatare de resurse – adică sectorul primar – la servicii cu valoare mare adăugată – IT şi telecom, adică sectorul terţiar.
Este exact cazul multor familii de fermieri din România unde copiii fac şcoli de programare sau ajung să devină antreprenori în IT. Avantajul uriaş este că pentru matematică şi informatică spre deosebire de fizică, chimie sau biologie nu sunt necesare laboratoare cu echipament sofisticat, ci sunt suficiente caietele studenţeşti, creta şi tabla, computerul şi conexiunea (rapidă) la internet. Mai multe pe zf.ro.