Cu cine va vota Ion Cristoiu
Ion Cristoiu scrie un editorial despre alegerile care vor avea loc pe 26 mai, acesta explicând cu cine și de ce alege să voteze în acest fel.
”Duminică, 26 mai 2019, în România, se petrec în același timp două evenimente care, într-o democrație adevărată, nu ca a noastră, de fațadă, s-ar fi petrecut la date diferite: Alegerile europarlamentare și Referendumul. Am mai scris că punerea Referendumului împreună cu alegerile europarlamentare ține de tot ce vreți. De punerea alături a unui parastas cu un botez, a unui stîlp al porții cu Ileana Cosînzeana, dar numai de democrație, nu.
Momentul de esență al democrației e votul nu numai liber, dar și conștient exprimat. Alegeri au fost și-n comunism. Și-n comunism prezența trecea drept un criteriu de apreciere a scrutinului. Și-n comunism se votau candidați, propuși de un partid pe o listă. La un moment dat, din nevoia de a spoi democratic regimul dictatorial, s-au introdus și mai mulți candidați pe un loc de MAN-ist.
Firește, inițiativa a fost valabilă doar acolo unde urmau să se concureze între ei scriitorii, sportivii, artiștii. Unde un nomenklaturist candida, nu-l concura nimeni, nici măcar umbra sa pe pînza vremii. Nu era un vot liber. Dar nici măcar un vot conștient.
Campania electorală nu oferea alegătorului posibilitatea de a pricepe de ce trebuie să voteze și de ce trebuie să vină la vot. Campania electorală era un lung șir de slogane astfel alcătuite încît să treci mai departe cînd le întîlneai. Alegerile europarlamentare din 2019 sînt considerate peste tot în Europa drept cruciale pentru soarta Uniunii și pentru relația țărilor membre cu Centrul întruchipat de Bruxelles. În tot mai multe țări, actuala alcătuire a Uniunii e contestată și pe drept cuvînt ca prea rigidă, prea de lagăr socialist în raport cu țările membre. Prin urmare în toate țările Uniunii Europene, campania pentru europarlamentare a fost dominată de dezbaterile privind raportul din Centru și țările membre. S-a considerat că în 2019 trebuie trimiși în Parlamentul european reprezentanți ai țărilor membre care să lupte și pentru interesele acestor țări și nu doar pentru interesele Germaniei, care a transformat Uniunea Europeană, și cu ajutorul unor slugi din Est, precum Klaus Iohannis, într-un nou lagăr condus de ea, după modelul lagărului socialist, condus de Uniunea Sovietică. De aceea, orice alt scrutin pus în ziua alegerilor înseamnă parazitarea votului, ca de altfel și a campaniei, cu alte teme decît cele specifice alegerilor europarlamentare.”, scrie Ion Cristoiu.
Continuarea materialului o puteți citi AICI.