CSM analizează "spectacolul" scoaterii cu cătușe din parchete: În alte state nu există așa ceva
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) analizeaza modul in care persoanele inculpate in diverse dosare sunt scoase in catuse din sediile parchetelor si urcate in dubele politistilor, pentru a fi duse in arest, spunand ca in alte state nu exista "astfel de spectacole". În acest sens, membri ai CSM susțin că au primit semnale chiar și din partea ambasadelor, cu privire la faptul că, în alte țări, nu există astfel de "spectacole", informează Ziare.com.
"Eu m-am preocupat și am avut deja discuții. Trebuie să vedem dacă poate să fie un spectacol ceea ce se întâmplă zi de zi și trebuie să vedem dacă în alte țări lucrurile stau așa. După semnalale pe care le primim, inclusiv de la ambasade, nu se fac astfel de spectacole. Prin urmare, trebuie să vedem care este legislația, să facem un examen de legislație comparată și să ne punem problema și noi, chiar dacă putem găsi răspunsuri și în Legea audiovizualului, dar trebuie oarecum să impunem o regulă pentru ceea ce se întâmplă zi de zi", este de părere judecatorul Mircea Aron, membru al CSM.
Pe de altă parte, există membri ai Consiliului care sunt de părere că această practica a organelor judiciare încalcă practicile Consiliului Europei.
"În ultima perioadă - și aici există multe discuții -, vedem că diverse persoane sunt arestate sau sunt reținute de către procurori, le vedem cu cătușe, ceea ce mie mi se pare că încalcă practicile pe care le-a adoptat chiar Consiliul Europei. Au cătușe ba în față, ba în spate și sunt duși de la parchet la instanțe. Alte parchete nu fac acest lucru. În momentul în care vin inculpații pentru a fi audiați, au cel puțin această minimă protecție pentru inculpați și le asigură un acces și la venire, și la plecare din sediul Parchetului. S-ar putea ca, pe viitor, să avem și achitări față de aceste persoane și, atunci, eu îmi pun problema dacă nu cumva, la acel moment, va trebui să avem o reacție", arată, la rândul său, judecătorul Horatius Dumbrava, membru al Consiliului Superior al Magistraturii.
Potrivit Codului de reglementare a conținutului audiovizual, "este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări cu persoane, aflate în stare de reținere sau arest, fără acordul acestora".
"Imaginile și/sau inregistrarile cu persoane aflate în stare de reținere, arest sau care execută o pedeapsa privativă de libertate nu trebuie prezentate, într-un mod excesiv și nerezonabil", arată actul normativ.
Mai multe pe Ziare.com.