MENIU

CSM: Afirmațile lui Călin Popescu Tăriceanu, de o gravitate extremă la adresa justiției din România

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) subliniază, referitor la declarațiile președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, făcute într-un interviu acordat jurnaliștilor de la BBC News, că aceste afirmații sunt de o gravitate extremă la adresa justiției din România. Tăriceanu a susținut la BBC că justiția din țara noastră nu este independentă.

"Consiliul Suprem al Magistraturii, în calitatea sa de apărător al independenței justiției, apreciază că afirmaţiile lansate în spaţiul public, prin care se conturează imaginea unui sistem judiciar care nu este independent şi a unor magistraţi care îşi desfăşoară abuziv activitatea, la comandă politică, cu încălcarea cadrului legal şi a libertăţilor civile, reprezintă afirmaţii de o gravitate extremă la adresa justiţiei din România. Consiliul Superior al Magistraturii îşi manifestă îngrijorarea şi, totodată, dezacordul faţă de exprimarea publică, cu depăşirea limitelor admisibile ale libertăţii de exprimare, a unor astfel de opinii", se arată într-un comunicat remis de CSM.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat în interviul acordat BBC că sistemul judiciar din România nu este independent, dar și că DNA și serviciile de informații sunt corupte și fac jocul politic. 

„Regret să spun asta, dar sistemul judiciar din România nu este independent, iar aceasta este clar problema care trebuie să fie abordată în viitor. DNA şi servciile de informaţii sunt percepute acum ca instituţii care nu respectă cadrul legal, care sunt corupte ele însele şi folosite ca pârghii importante în lupta politică din România”, a spus președintele Senatului.

Membrii CSM susțin că astfel de afirmații afectează atât independența, imaginea, credibilitatea și prestigiul magistraților și sistemului judiciar român, cât și imaginea, prestigiul și credibilitatea României în plan extern.

Magistrații subliniază că președintele Senatului a depășit, prin aceste afirmații, limitele admisibile ale discursului politic-public.

Totodată, CSM lansează o invitație către autoritățile statului, mass-media și societatea civilă la o abordare echilibrată și rezonabilă a dezbaterii publice.

 

Mai multe articole despre:
justiţie Tăriceanu procurori CSM