Cseke Attila despre programul cu mii de contracte de finanţare pentru obiective de investiţii: „PNDL nu mai e la pixul unui politician"
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a declarat, joi seara, că Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) "nu mai e la pixul unui politician", subliniind că la acest moment sunt mii de contracte de finanţare pentru obiective de investiţii.
"PNDL-ul, la acest moment, nu mai e la pixul unui politician, indiferent că e subsemnatul sau e altcineva în această funcţie, pentru că analiza, evaluările şi încheierea contractelor reprezintă o fază care a fost acum trei ani de zile. Astăzi avem mii de contracte de finanţare pe obiective de investiţii (...). În această perioadă sau în următoarea perioadă nu există posibilitatea de a depune proiecte şi de a mai încheia contracte", a spus Cseke Attila la Digi24.
Ministrul a adăugat că vor exista controale şi, dacă vor fi găsite nereguli, se vor lua măsuri.
"Asta nu înseamnă că acolo unde constatăm, pe de o parte ISC (Inspectoratul de Stat în Construcţii, n.r.), care face aceste controale şi face controale obligatorii la finalizarea contractelor, şi Corpul de control al ministrului, şi săptămâna trecută am trimis în două locuri, dacă sunt sesizări, suspiciuni sau indicii de nereguli sau de nerespectare a calităţii în construcţii vom lua măsuri. Dar, încă o dată, aceste contracte sunt încheiate, ele trebuie duse mai departe", a precizat ministrul Dezvoltării.
Acesta a vorbit şi despre cum va continua finanţarea prin PNDL.
"Avem două etape pe PNDL: PNDL1 şi PNDL2. Acestea, într-un ritm mediu de finanţare a lor, se vor finaliza în doi ani, doi ani şi jumătate. Va trebui să avem o discuţie, după ce finalizăm Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi vedem discuţiile şi axele de finanţare care vor fi pe fonduri europene pe partea de infrastructură, pentru că vă dau un simplu exemplu: pe infrastructura de apă şi canalizare avem preinfringement pentru România, avem 800 de UAT-uri care nu au reţea de apă cu operator autorizat, aproape 2.000 - reţea de canalizare, aici este o obligaţie nu numai către Bruxelles, e o obligaţie a noastră, a tuturor, a statului să asigurăm nişte condiţii civilizate de mileniul trei. Trebuie să vedem, revin, pe partea de fonduri europene, ce reuşim pe acest domeniu, dacă nu reuşim, va trebui să încercăm şi pe bugetul naţional, din punctul meu de vedere", a explicat Cseke Attila, potrivit AGERPRES.