Criză Sudan. Atacurile aeriene şi loviturile de artilerie au continuat, sâmbătă dimineața, în ciuda armistițiului anunțat
În capitala sudaneză Khartoum se auzeau, sâmbătă dimineaţa, atacurile aeriene, riposta apărării antiaeriene şi lovituri de artilerie, iar din multe locuri din oraş se ridica fum negru și gros, fapt ce demonstrează că "apele" sunt departe de a se liniști.
Luptele dintre armată şi o forţă paramilitară rivală continuau, deşi vineri fusese anunţată prelungirea cu 72 de ore a unui armistiţiu. Blindatele, aviaţia şi artileria erau în acţiune atât la Khartoum, cât şi în oraşele vecine Bahri şi Ombdurman, relatează Reuters preluată de Agerpres.
Armata şi gruparea rivală Forţele de Sprijin Rapid (RSF) luptă pentru putere din 15 aprilie. Conflictul a perturbat tranziţia către democraţie susţinută de comunitatea internaţională, iar violenţele s-au reluat şi în regiunea Darfur din vestul Sudanului, unde confruntările între diferite facţiuni durează de două decenii.
Conform Organizaţiei Naţiunilor Unite, în ultimele două săptămâni şi-au pierdut viaţa în războiul civil din Sudan peste 500 de oameni, iar alţi aproape 4200 au fost răniţi. ONU apreciază însă că bilanţul real ar putea fi mult mai grav. Doar în prima săptămână de conflict, s-au refugiat în alte zone din ţară peste 75.000 de locuitori, iar la Khartoum funcţionează normal doar 16% din spitale.
În ultimele zile, mai multe ţări şi-au evacuat din Sudan diplomaţii şi alţi cetăţeni. Agenţia Xinhua a informat că sâmbătă a aterizat la Beijing primul avion cu cetăţeni chinezi care au reuşit să părăsească zona cu o cursă charter, prin oraşul Jeddah din Arabia Saudită, iar 48 de japonezi plecaţi din Sudan au ajuns la Tokyo.