MENIU

Cristina Tarcea: E bine ca în posturile-cheie ale statului să avem persoane curate, moral și juridic

“Dacă nu ai nimic de ascuns cred că nu este nicio problemă, ca magistrat, să recunoşti că te-ai întâlnit cu un politician!”. Este opinia şefei Instanţei Supreme, Cristina Tarcea, care afirmă, într-un interviu acordat în exclusivitate Realitatea TV, că întotdeauna s-a ferit de întâlniri cu oameni politici pentru a nu da naştere unor speculaţii. Tarcea dă asigurări şi că niciodată nu au fost dictate sentinţe cu dedicaţie VIP-urilor care ajung pe mâna judecătorilor de la cea mai importantă instanţă din ţară. Tarcea crede că este bine ca în posturile-cheie ale statului să avem persoane curate din punct de vedere moral şi juridic.

 

Cristina Tarcea: ”M-aţi întrebat de relaţiile mele personale sau instituţionale cu diferite persoane care acum sunt în topul lumii politice. Ceea ce pot să vă spun este faptul că cu domnul Tăriceanu nu m-am întâlnit absolut niciodată. Cred că acum două săptămâni la aniversarea de 20 de ani a avocatului poporului, pentru prima oară în viaţă am dat mâna cu dânsul şi am schimbat nişte vorbe de politeţe. Cu domnul Dragnea, de asemenea nu m-am întâlnit niciodată cu dânsul personal, iar în ceea ce-l priveşte pe ministrul justiţiei, am avut un dialog instituţional, dar din păcate nu întotdeauna atât de des şi atât de fructuos pe cât mi-aş fi dorit. Deci cam la atât se rezumă relaţia mea cu lumea politică. Mă şi feresc, de altfel, să am astfel de întâlniri tocmai pentru a nu da naştere la tot felul de speculaţii politice”.

Atât Liviu Dragnea cât şi Călin Popescu Tăriceanu sunt judecaţi la instanţa condusă de Cristina Tarcea.

Preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie mai susţine că nu a avut întâlniri cu politicieni, însă dacă vreun magistrat a făcut acest lucru ar trebui să recunoască, dacă nu are nimic de ascuns.

Reporter: Dar dacă aţi fi avut, aţi fi recunoscut sincer?

Cristina Tarcea: ”Da. Probabil că v-aţi dat seama, în general sunt o persoană extrem de sinceră, uneori chiar mai sinceră decât ar trebui, dar asta sunt şi nu cred că o să mă schimb niciodată”.

Reporter: Ar trebui să vă urmeze modelul şi alţi magistraţi care au avut întâlniri cu politicieni dar nu admit asta?

Cristina Tarcea: ”Cred că da”.

Reporter: Şi cei care nu o fac, cum îi vedeţi?

Cristina Tarcea: ”Aţi intrat pe un tărâm extrem de delicat, până la urmă este o chestiune de opţiune personală, de conştiinţă personală. Nu trebuie să excludem deloc şi ipoteza că aceste întâlniri pot fi total conjuncturale, total nevinovate. Până la urmă, dacă nu ai nimic de ascuns, cred că nu este niciun fel de problemă să recunoşti faptul că într-o anumită conjunctură a trebuie să faci faţă unei anumite situaţii sau să accepţi anumite prezenţe”.

Recent, Laura Codruţa Kovesi a fost criticată pentru că a participat la o întâlnire acasă la Gabriel Oprea în noaptea alegerilor din 2009. Şefa DNA nici nu a negat, nici nu a confirmat prezenţa.

Judecătoarea care conduce instanţa ce a trimis de-a lungul timpului în detenţie nume grele din viaţa publică, precum Adrian Năstase sau George Becali, garantează că niciodată sentinţele nu sunt dictate ilegal.

Cristina Tarcea: ”Eu aş vrea să fie foarte clar un lucru pt totdeauna. Lucrez în justiţie de 32 de ani, ca judecător lucrez de 27 de ani. Niciodată, chiar sub imperiul regimurilor mai controversate nu am, primit niciodată niciun telefon prin care să mi se dicteze cum să dau o soluţie sau nu. Mai vreau să fie clar un lucru. Niciodată preşedintele înaltei curţi nu se va duce la un complet sau altul să dicteze cum să dea o soluţie. Mă feresc să ştiu măcar termenle acordate, De pildă, despre dosarul de astăzi am aflat din presă şi nu de la colegii mei”

Reporter: Ati chemat vreiodata un coleg sa-I spuneti cum sa dea verdictul intr-un dosar sau altul?

Cristina Tarcea: ”N-as avea curajul sa fac aşa ceva pentru că sunt convinsă că în secunda următoare aţi şti, în primul rand dumneavoastra, presa. Am auzit si eu declaratii de genul asta. Nu le contest. Poate ca sunt adevărate, dar ceea ce pot să spun este să le dau un sfat colegilor care acuza astfel de presiuni şi să-i îndemn să nu faca niciodata asa cum doresc altii, sau cum le cer altii, ci intotdeauna să faca asa cum sunt ei convinsi că trebuie sa faca. Aşa am facut toată viata. Am depășit 32 de ani de cariera. Nu mi s-a intamplat nimic regretabil, chiar daca la un moment dat mi-a fost greu si am trait si eu sentimental izolarii, dar pe termen lung, corectitudinea si verticalitatea este o investiţie buna, cea mai buna investitie”.

Tarcea trage un semnal de alarmă despre cât de important este ca statul să fie condus de persoane fără probleme penale.

Cristina Tarcea: ”Deci nu mă preocupă absolut deloc dosarele în care personalităţile politice sunt judecate la ICCJ. Singurul lucru pe care pot să îl spun este că de aceea este bine ca în posturile-cheie ale statului să avem persoane curate din punct de vedere moral şi juridic tocmai pentru a nu se mai naşte astfel de speculaţii şi interpretări”.

Şefa Înaltei Curţi se plânge că oamenii cu putere de decizie nu se grăbesc să o ajute cu un nou sediu pentru Instanţă, având în vedere că spaţiul din cel actual este insuficient.

Cristina Tarcea: ”Trebuie să recunosc faptul că trenarea pentru o perioadă atât de îndelungată a rezolvării problemei sediului ICCJ mi-a ridicat şi mie probleme. M-am gândit dacă nu cumva ăsta ar fi un semnal că nu veţi primi sediul dacă nu veţi adopta de pildă, de ce nu, anumite poziţii. Ei bine, preferăm să rămânem fără sediu decât să adoptăm o anumită poziţie dorită mai mult sau mai puţin vădit”

Cristina Tarcea a preluat şefia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie acum un an, după ce Livia Stanciu a plecat ca judecător la Curtea Constituţională a României.