MENIU

Crima de la metrou, explicată de experţii criminologi: "Victimă putea fi oricare dintre noi"

Crima de la metrou, explicată de experţii criminologi: "Victimă putea fi oricare dintre noi"

Expertiza suspectei în cazul crimei de la metrou Dristor va arăta că femeia avea probleme psihice, spun criminaliştii. "Victimă putea fi oricare dintre noi, fără a se putea lua vreo măsură de prevenire în acest sens", spune Dan Antonescu, specialist criminolog.

"Victimă putea fi oricare dintre noi, fără a se putea lua vreo măsură de prevenire în acest sens"

"În cariera mea, aşa ceva nu am întâlnit. În schimb, am avut un caz asemănător, dar modul de operare diferă, când un individ cu probleme psihice, cum sunt convins că are şi această femeie, coborând scările de la metrou de la Crângaşi, dacă nu mă înşel, pur şi simplu a înjunghiat la întâmplare o femeie. Din păcate, acea femeie a murit, era însărcinată. A fost prins de poliţie, a fost expertizat din punct de vedere psihiatric. S-a şi constatat că avea probleme psihice majore. Şi în acest caz, expertiza va spune acelaşi lucru şi posibil ca femeia să fie internată, pentru că gestul este clar al unui iresponsabil, un gest care nu are nici cea mai mică logică. Victimă putea fi oricare dintre noi, fără a se putea lua vreo măsură de prevenire în acest sens", spune Antonescu.

"Refuz să cred că cineva ar fi văzut gestul şi nu ar fi oprit-o"

"Încercaţi să faceţi un exerciţiu de imaginaţie. Atunci când este foarte aglomerat peronul staţiei, toată lumea are ochii îndreptaţi spre metrou, nu către cel de lângă el. Şi dacă îl vezi pe cel de lângă tine că s-a dezechilibrat şi a căzut, nu ai cum să priveşti şi în spate. Gestul este foarte rapid şi uşor de mascat. Refuz să cred că cineva ar fi văzut gestul şi nu ar fi oprit-o. Este extraordinar de şocant să vezi aşa ceva şi nu ai cum să rămâi insensibil. Aglomeraţia e aglomeraţie, lumea se buluceşte, încearcă să prindă metroul. Acolo, politeţea sau regulile nu mai sunt respectate. Şi din această îmbulzeală poate apărea acest gest care poate trece neobservat", a declarat, la Realitatea TV, specialistul criminolog.

"Mare lucru că a fost prinsă atât de repede şi nu a apucat să facă şi alte victime"

"Această femeie e posibil să fi auzit voci care să o îndemne să facă gestul respectiv. Ea a continuat să încerce să facă ce îi dictau acele voci. Contextul social influenţează numărul celor cu probleme psihice, modificările sociale, această junglă în care trăim şi în care supravieţuieşte cine poate, îi face pe cei mai slabi din punct de vedere psihic sa clacheze", spune Antonescu.

"Legea sănătăţii mintale este o lege perimată"

Psihologul criminalist Tudorel Butoi atrage atenţia că legea sănătăţii mintale în România este o lege perimată"Din punctul meu de vedere, e vorba despre o dezechilibrată psihic care acţionează imprevizibil, haotic, după dicteul minţii sale rătăcite. O să aibă loc expertiza psihiatrică. Noi trebuie, prin acest fapt, să atragem atenţia asupra faptului că legea sănătăţii mintale este o lege perimată, ineficientă, care ne-a aruncat în braţe, nouă populaţiei, bolnavul psihic îngrijit ambulatoriu, acasă. Nu acesta este tratamentul. Internarea în stabilimente psihiatrice, până la ultima clipă a vieţii, unde să nu aibă niciun fel de griji, să fie respectaţi, să fie îngrijiţi şi noi să fim scutiţi de aceste bombe cu ceas".

Suspecta pentru crima de la metrou a fost PRINSĂ de poliţie

Femeia de 36 de ani, suspectată că a împins în faţa trenului de metrou o tânără de 25 de ani marţi seara la Dristor, nu s-a opus reţinerii şi va fi prezentată pentru arestare 30 de zile.

 
Mai multe articole despre:
metrou crimă