Creșterea garanțiilor către IMM-uri și rambursarea TVA pe lunile aprilie și martie - printre măsurile luate de Ministerul Finanțelor pentru a contracara criza COVID-19
Ministrul Finanțelor, Forin Cîțu, a prezentat, astăzi, într-o intervenție telefonică la Realitatea Plus, câteva dintre cele mai importante măsuri pe care ministerul pe care îl conduce le are în vedere în perioada imediat următoare pentru a ajuta firmele să treacă mai ușor prin perioada de criză generată de răspândirea COVID-19.
"Având în vedere lecția crizei din 2018 și situația actuală, trebuie să avem un sistem financiar lichid", a afirmat Florin Cîțu, subliniind că o mare parte dintre măsurile luate se vor axa în această direcție.
"Am anunțat deja o creștere a garanțiilor pentru IMM-uri în primă fază la 5 miliarde de lei, dar ne putem duce la 10 miliarde de lei, un efect care s-ar vedea în economie la aproape 70 de miliarde de lei", a spus ministrul, precizând că, în condițiile date, companiile ar trebui să nu aibă probleme de finanțare pe termen scurt.
Linii de credit cu dobândă zero și capital de lucru sunt alte două măsuri pe care le au în vedere reprezentanții Ministerului Finanțelor.
Florin Cîțu a vorbit și despre anunțul făcut în cursul zilei de astăzi privind relaxarea activității ANAF pentru o perioadă de 30 de zile, cât va dura starea de urgență în România, spunând că aceasta are ca obiectiv atât protejarea angajaților instituției care nu vor mai trebui să se mai deplaseze, dar va permite și companiilor să nu aibă sincope, "deci să aibă flux de resurse, să poată face plăți". În context, el a tras un semnal de alarmă, spunând că decizia de mai sus nu trebuie înțeleasă că "se dă drumul evaziunii fiscale", întrucât în toată această perioadă ANAF va monitoriza situația firmelor din România.
O altă măsură prezentată de ministrul Finanțelor se referă la continuare rambursării TVA pentru luna martie. "Mai avem de rambursat 2 miliarde ce vor fi plătiți săptămâna următoare. Pentru aprilie - 6.700.000.000 lei care vor fi injectați în economie", a arătat el.
Cîțu a reiterat că returnarea "cât mai rapidă" a TVA pentru o mare parte dintre firmele care au o istorie bună de plată, "înainte de a avea controlul periodic", este o măsură menită să sprijine mediul de afaceri din țara noastră.
Printre măsurile ce ar pute fi luate se numără și găsirea unor soluții privind modul de transferare a resurselor din sectoarele unde sunt probleme, în special resursă umană, către sectoarele unde există nevoie de o astfel de resursă (angajați), scopul ministerului fiind să "fuidizeze aceste transferuri de forță de muncă".