MENIU

CREȘTE numărul copiilor infectați în tabăra școlară de la Ighiu, județul Alba - Alți 4 depistați pozitiv COVID-19

Crește numărul copiilor confirmați COVID-19 din tabăra Ighiu, județul Alba

Numărul copiilor care au fost în tabăra din comuna Ighiu, județul Alba, crește pe zi ce trece! Joi au fost anunțate alte patru cazuri confirmate cu SARS-CoV-2, numărul total al copiilor infectați ajungând la 26. 

Până acum, 22 de copii și un supraveghetor au fost depistați cu COVID-19 după ce au participat la tabăra organizată la o pensiune din comuna Ighiu.

DSP Alba a raportat, joi, alte 4 noi cazuri după ce miercuri au mai fost 5 copii confirmați pozitiv

La momentul descoperirii focarului, pe 19 august, operatorul a fost amendat cu 10.000 de lei pentru nereguli de igienă, dar primele 13 infectări nu au fost atribuite localității din Alba. Anchetele epidemiologice au stabilit că aceștia prezentau simptome sau erau contacți direcți ai unor cazuri confirmate încă de la intrarea în tabără.

Tabăra funcționează și în prezent, când mai mulți copii din țară sunt în vacanță la Ighiu, relatează Europa FM.

Primele cazuri au fost anunțate la sfârșitul săptămânii trecute. Pe 19 august, 13 cazuri de COVID-19 au fost depistate în rândul unor copii cu vârste cuprinse între 11 şi 18 ani, din mai multe judeţe, care au frecventat o tabără din Alba, fiind confirmat pozitiv şi un supraveghetor, a informat Direcţia de Sănătate Publică (DSP).

În perioada 2-19 august au fost depistate 14 cazuri pozitive de COVID-19: 13 la copii care au frecventat tabăra şi un caz la un supraveghetor din cadrul taberei, acesta având domiciliul în alt judeţ, dar care, urmare a anchetei epidemiologice, a fost alocat judeţului Alba, potrivit DSP Alba.

Toate celelalte 13 cazuri au fost alocate altor judeţe din ţară (Suceava şi Argeş) şi Capitalei, întrucât în urma anchetelor epidemiologice a fost stabilit, conform declaraţiilor persoanelor pozitive şi a supraveghetorilor, că la intrarea în tabără cei 13 prezentau simptomatologie specifică sau erau contacţi direcţi ai celor care prezentau simptomatologie până la momentul intrării în tabără. Precizăm că cele 13 cazuri pozitive au fost testate după plecarea din tabără în judeţele de domiciliu", se precizează în comunicatul DSP Alba, potrivit agerpres.ro.

Inspectorii DSP au dispus organizatorilor taberei efectuarea riguroasă a triajului epidemiologic, precum şi prezentarea la intrarea în tabără a unui test negativ COVID-19.

Amenda de 10.000 de lei a fost dată pentru că „blocul alimentar, spaţiile de depozitare a materiilor prime şi auxiliare folosite la prepararea hranei sunt neigienizate, paviment necurăţat, mobilier întreţinut necorespunzător, pereţi cu frecvente pânze de păianjen, veselă şi echipamente neigienizate, spaţii frigorifice neigienizate. În ceea ce priveşte condiţiile de cazare s-a constatat neigienizarea corespunzătoare a camerelor şi a grupurilor sanitare. De asemenea, nu s-a putut face dovada efectuării analizelor/examenelor medicale periodice pentru personal, lipsa produselor biocide necesare dezinfecţiei", potrivit DSP Alba.