Credite de 154 de milioane de lei prin ”Noua Casă”, în prima lună de la lansare
1.400 de români au primit credite în valoare de 154 de milioane de lei prin programul ”Noua Casă” în prima lună de la lansare, a anunțat, marți, Directorul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, Dumitru Nancu.
Directorul Fondului de Garantare a precizat că, de la lansarea programului ”Prima Casă”, în 2009, 300.000 de români și-au cumpărat locuințe.
”O măsură care şi-a dovedit rolul anticiclic în economie este programul ”Prima Casă”, care a început în 2009. Acum s-a transformat, în funcţie şi de nevoile cetăţenilor, dar şi pe baza studiilor făcute de Guvern, în ”Noua Casă”. Din anul 2009 şi până în prezent, 300.000 de români şi-au achiziţionat o locuinţă prin programul ”Prima Casă”, respectiv ”Noua Casă”. De la 18 septembrie (2020, n.r.) până în prezent, s-au acordat prin ”Noua Casă” 1.400 de credite în valoare de 154 milioane de lei, ceea ce într-o lună de zile spunem noi că este foarte mult”, a anunțat Nancu, într-o videoconferinţă.
Directorul FNGCIMM a apreciat că astfel de programe au rolul de a debloca piața, garanţiile acordate de guvern având un rol multiplicator în economie.
”Sunt programe care au rolul de a finanţa IMM-urile, de a debloca piaţa. De exemplu, la ”Noua Casă” vă spuneam că 300.000 de credite au fost acordate prin acest program (din 2009, n.r.), garanţia statului a fost de 28 de miliarde de lei, credite acordate de bănci în valoare de 41 de miliarde de lei, iar garanţiile plătite de către stat sunt la o valoare de 0,19%, deci insignifiant. Aţi văzut că Guvernul foloseşte din ce în ce mai mult garanţia, pentru că are un rol multiplicator de 1 la 7, adică un leu investit în economie duce la alţi şapte lei. La programul ”Noua Casă”, pe lângă faptul că se construiesc noi locuinţe, avem şi o dezvoltare pe orizontală a industriei de construcţii şi aşa mai departe", a mai spus Nancu.
Programul ”Noua Casă” prevede acordarea a două tipuri de credite pentru locuințe noi. Românii pot beneficia de împrumuturi de până la 140.000 de euro, pentru care se percepe un avans de 15% şi se acordă o garanţie de stat de 60%, şi de 70.000 de euro, cu un avans de 5% şi o garanţie de stat de 50%. Avansul de 15% şi garanţia de 60% se aplică doar locuinţelor noi cu prețuri cuprinse între 70.000 și 140.000 de euro, inclusiv. Pentru locuinţele vechi, recepţionate la terminarea lucrărilor de construcţie cu mai mult de cinci ani înainte de data solicitării creditului garantat, condiţiile rămân neschimbate, amintește Agerpres.