Credeai că faci CORECT igiena urechii? GREŞELILE care pot duce la afecţiuni GRAVE
Urechea este un organ pereche, destul de complex, care are un rol extrem de important în comunicarea noastră de zi cu zi. Vezi ce greșeli poți face în timpul curățării urechilor, care te pot duce la afecțiuni serioase!
Fiind formată din părți - urechea externă, urechea medie și cea internă - fiecare parte joacă un rol esențial în procesul în care undele sonore se transformă în impulsuri și apoi ajung la creier.
Cât de periculoasă este ceara din ureche?
Secrețiile din ureche sunt cunoscute sub denumirea de cerumen sau ceară. O substanță gălbuie, moale, care în timp se întărește, se oxidează și devine maronie.
Ea este evacuată în mod automat odată cu reînnoirea pielii urechii, aproximativ o dată la o lună. Atât cantitatea, cât și consistența ei diferă de la un individ la altul.
Evită să faci o fixație din a scoate ceara din ureche în mod forțat și constant! Prezența ei face parte din acțiunea benefică de protejare a canalului auditv.
Igiena corespunzătoare
Chiar dacă pe piață există numeroase produse ce-ți promit că te vor scăpa de ceara din ureche, este bine să ții cont de faptul că poți să îți speli pavilionul urechii cu apă și săpun folosindu-te de degete inclusiv pentru a usca ulterior cu prosopul.
Dacă vei folosi bețișoarele de ureche pentru a curăta zona după baie, evită pe cât posibil să împingi ceara spre interiorul pavilionului urechii și ajută-te de mișcări circulare pe care să se prindă excesul de ceară de bumbacul de pe bețișor.
În plus, evită spălarea zilnică și nu folosi bețișoarele de ureche mai mult de 3 ori pe săptămână.
Folosirea incorectă a bețișoarelor poate favoriza apariția dopurilor de ureche și chiar pierderea auzului.
Modalități de a curăța urechea
La sfârșitul băii generale, asigură-te că treci cu un colț al prosopului și prin pavilionul urechii.
Dacă observi prezența cerumenului întărit, este suficient să aplici câteva picături de vitamina A uleioasă în ureche seara, la culcare, și să pui un dop de vată până dimineață. Ceara se va înmuia, se va prelinge pe vată și astfel vei avea urechile curate și un auz mai bun.
Află mai multe despre igiena corespunzătoare a urechii AICI.