MENIU

Cozmin Gușă: "La PSD, trădătorii sunt mai inteligenți decât cei din echipa de campanie"

Cozmin Gușă, în dialog cu "Legile Puterii"

Consultantul politic Cozmin Gușă a identificat cea mai mare ciudățenie din prima săptămână de campanie electorală: modul în care Viorica Dăncilă și cei din PSD au ratat total scandalul momentului legat de Dan Barna și au decis să nu-l atace pe principalul contracandidat la intrarea în turul doi pentru prezidențiale. "Cineva îi păcălește la PSD, trădătorii sunt mai inteligenți decât cei din echipa de campanie", arată consultantul politic.

Cozmin Gușă a fost invitatul lui Denise Rifai la emisiunea "Legile Puterii" de miercuri seara și a comentat, între altele, "cel mai ciudat eveniment al săptămânii din punct de vedere electoral" - raportarea PSD la dezvăluirile Rise Project despre Dan Barna.

Consultantul politic este de părere că Dăncilă ar putea să recupereze procentele pierdute la moțiune "doar prin campanie", dar "PSD nu are campanie":

"Am mai spus. PSD nu are campanie pentru că există o trifacelitate la conducerea campaniei. Prima dată am auzit de Fifor, care a plecat, dar nu prea a plecat. Este un partid slab, trebuia să-și convingă liderul că e nevoie de pas de defilare, de strategie și unică comandă. Apoi am auzit de Mitrea, a fost, n-a fost, nu se mai știe nimic. Acum e Lia Olguța Vasilescu, dar nu am văzut niciun fel de acțiune, de legături. Nu poți să faci campanie așa, că apari la TV și spui lucruri asta nu e o campanie aducătoare de puncte.

Dăncilă are șanse mai mici să intre în turul 2 decât în urmă cu o săptămână. Dar scandalul actual din USR și faptul că Barna începe să scadă ar putea să o ajute. Între Barna și Dăncilă sunt diferențe de 2-3 procente, când unul e în față, când celălalt. În USR, coeziunea internă va slăbi, electoratul și colegii de partid nu agreează asta, prea mult le miroase a Dragnea. E un scandal major care îi sabotează candidatura lui Barna. 

Asta e o altă ciudățenie: să ai o așa minge la fileu pe care ți-o ridică Rise Project și să nu ataci, înseamnă că PSD nu are campanie. Nu am auzit pe nimeni să iasă în scandalul legat de Barna, cum să pierzi o asemenea oportunitate? Asta arată timorare și lipsă de strategie", a declarat Cozmin Gușă la Realitatea TV.

Potrivit lui Gușă, Barna se zdruncină puternic în urma acestui scandal, dar în mod ciudat Dăncilă nu a punctat în acest moment, deși a pierdut trei-patru procente la moțiune. 

"Ăsta e cel mai ciudat eveniment al săptămânii din punct de vedere electoral: stau cinci oameni la masă la PSD și unul de la masă a găsit o explicație savantă și a spus: nu ne băgăm în scandalul ăsta. Cum să nu ataci pe Domnul "Fără penali" și să-i arăți uite Asta e o chestiune penală? Ar trebui să-l identifice pe cel care a dat ideea și să-l izoleze".

PSD se agață de o guvernare în care românii nu mai cred

Cozmin Gușă a remarcat poziționarea greșită a PSD care "se agață de putere" și face opoziție la Iohannis fără să se ducă efectiv în opoziție.

"La finalul moțiunii au venit cu un mesaj de șah, "votăm noi Guvernul PNL", prin care minimalizau atât Pro România lui Ponta cât și USR, dar au renunțat brusc peste weekend. Acum par că se leagă de o guvernare în care românii nu mai cred. PSD ar fi trebuit să se poziționeze așa: "suntem într-un joc neelectoral, nu avem majoritate, ok, atunci guvernați voi, vă demonstrăm cât de slabi sunteți, cu echipa și programul vostru". Făceau un joc de opoziție. Așa fac un joc de rezistență, cu toată lumea în aceeași poziție ca înainte, la fiecare ședință de la PSD Birchall deschide microfonul și spune "Asta e ilegal". Asta face. Nu au avut forța măcar să o dea afară din partid. Cineva îi păcălește. Acolo, printre consilierii formali și informali sunt oameni care joacă cu lupul", a explicat consultantul politic.

Consultantul politic a comentat și afirmația lui Victor Ponta de zilele trecute care spunea că Gușă este "noul consilier al lui Dăncilă": 

"Vine un mitoman gen Ponta și aruncă o prostie pe piață, păi îi dai credibilitate dacă o discuți. Că eu patronul de la Realitatea TV aș fi consilierul lui Dăncilă. E prima oară când minte Ponta? Joi seara am evocat această posibilitate despre jocul PSD și am spus lucrurile public, ca un consultant politic, iar apoi vine Ponta și spune că sunt consilierul lui Dăncilă..."

Cozmin Gușă le-a mulțumit celor care i-au făcut oferte de reintrare în politică, dar a lămurit care sunt intențiile sale: "Dacă o să revin în politică, o să mă hotărăsc în jurul vârstei de 50 de ani pe care îi împlinesc anul viitor".

"PSD să facă opoziție la Iohannis în opoziție, nu de la putere. Arată că se agață de putere, iar majoritatea românilor sunt nemulțumiți de putere, de-aia le-au dat voturi puține la europarlamentare. Dacă plecau în luna iunie erau pe cai mari acum. Au avut această oportunitate, cineva i-a păcălit, sunt trădători care îi păcălesc ușor, sunt mai inteligenți decât cei din echipa de campanie", a explicat Cozmin Gușă.

"Cineva îi scrie lui Iohannis: Înjură-i pe pesediști!"

La fel cum Viorica Dăncilă a adoptat o strategie greșită în debutul campaniei electorale, nici Klaus Iohannis nu este bine sfătuit, consideră consultantul politic.

Actualul președinte face greșeala de a continua să-i "înjure pe pesediști", lucru care ar putea să-l coste în eventualitatea unui tur doi cu Dan Barna, mai ales că liderul USR se abține să-i mai vorbească de rău pe cei din PSD și ar putea atrage voturile acestora:

"Klaus Iohannis are asigurată câștigarea primului tur, dar trebuia să se gândească deja de două săptămâni cum își va face treaba pentru turul doi. În primul rând, să nu mai înjure pesediști. Să ne gândim la eventualitatea în care intră în finală cu Dan Barna, care tace chitic și nu zice nimic împotriva pesediștilor. Cineva îi scrie lui Iohannis "Înjură-i pe pesediști". Asta a fost și greșeala lui Crin Antonescu în 2009, îi înjura pe pesediști, a fost un intrigant lângă el, iar Crin nu pricepea. Rezultatul: nu au venit suficiente voturi pentru Geoană în turul doi. Sunt chestii de ABC, dar trebuie să le știi", a explicat Cozmin Gușă. 

Secția Specială și votul în două tururi - teme de negociere pentru Orban

Negocierile pe care Ludovic Orban le poartă în aceste zile pentru susținerea guvernului în Parlament se lovesc de două teme sensibile: Secția Specială pentru investigarea magistraților și votul în două tururi la alegerile locale, arată consultantul politic.

Guvernul de tranziție este unul care "stinge incendiile", nu care rezolvă problemele majore de democrație sau de administrare ale României, arată Gușă.

"Unii spun: Să nu renunțăm la dezideratul desființării Secției de investigarea magistraților. E o prostie. Sunt două formațiuni care nu concep desființarea Secției, ALDE și UDMR. În afară de tema cu Adina Florea, de ce să o desființezi? A, să nu o mai pui la DNA, să se afle sub Parchetul general. E nevoie de investigarea magistraților, nu s-a demonstrat de abuzurile lui Portocală, Onea, Deca sau ăla de la Oradea? am văzut câte excese s-au făcut. Secția să fie condusă de un judecător care vine în Parchetul general. Sunt lucruri cu care Orban poate să negocieze. Procurorii nu greșesc? Cine îi trage la răspundere?

Votul în 2 tururi, unii și-l doresc, alții nu. UDMR nu-și dorește. Este și aici o discuție filosofică, trebuie să judecăm mult cu specialiști ca să vedem care e mai legitim. Ce înseamnă votul într-un singur tur? Că omul cel mai respectat în comunitate ajunge primar. Ce înseamnă vot în două tururi? Că ăla care e mai respectat și a fost pe primul loc în primul tur e bătut de unul mai puțin respectat care face alianță cu al treilea. Unde e legitimitatea mai mare? Sau la președinția CJ. Cine să conducă județul? Unul ales direct de cetățeni sau unul ieșit din jocurile de culise ale majorităților, cu votul a 35-40 de consilieri județeni?

Astea sunt chestiuni care nu se discută când negociezi majoritatea parlamentară. Nu trebuie să intre în negociere legat de guvernarea României cu cu Guvern de tranziție. Guvernul de tranziție este unul care stinge niște incendii. Nu care rezolvă problemele de democrație sau de administrare ale României. Niciunul nu e îngrijorat de chestia cu pensiile sau de starea macroeconomică", a punctat Gușă.

Cozmin Gușă: „Orban nu e rezervist. Ațele lui nu sunt la statul paralel, are doar ațe politice”

„Acuzațiile UDMR la adresa PMP sunt fără obiect"

Despre faptul că UDMR a anunțat că nu va vota un guvern care să îl aibă pe Băsescu, adică „informatorul Petrov", Cozmin Gușă a afirmat că nu acesta ar fi motivul adevărat, ci faptul că PMP este un partid naționalist.

„Eu m-am exprimat despre această calitate nou vechi descoperită a lui Băsescu, și am spus-o public. Băsescu n-a avut calitate de informator, poate când era elev, că așa începe. A fost colaborator al serviciilor, o implica meseria lui, la vârf.

Este o normalitate pe care să fii dispus s-o înțelegi.

Kelemen Hunor e un politician sofisticat, se preface că n-o înțelege. Dacă dă un șpriț, îi dau eu o listă cu 10 informatori din UDMR, și persoante importante. Mai ales că le știe. Nu poți face pe virginul când știi că pe lângă tine sunt atâția informatori.

PMP, de la unirea cu Republica Moldova, este deranjant pentru UDMR și au găsit chestia asta cu Petrov, care nu ține. Mai ales că bătrânul lup de mare s-a dat la o parte din bucătăria națională și stă la Bruxelles și l-a lăsat pe Tomac la volan pe bune. S-ar putea să fie pentru prima oară în cariera lui când zice nu îi las cu balastul meu și îi las să joace. Tomac se duce singur la consultări. E prima oară când nu vrea să-i deranjeze pe cei tineri cu balastul lui (despre Băsescu - n.r.).

Cei de la ALDE sunt speriați de ofensiva pe care o poate avea PMP dacă intră la guvernare pe unul sau două portofolii pe care le vor. ALDE e mai jos acum în scorul public".

Despre acuzațiile UDMR, Cozmin Gușă spune că „sunt fără obiect, nu așa se negociază. Trebuie să spui drept: mă deranjează că e naționalist și că, din când în când, e împotriva UDMR. Nu trebuie să te legi de ceva unde și tu ai probleme", a spus Cozmin Gușă.

Statul paralel și campania electorală

Campania electorală e total neadaptată stării prin care trece România azi, consideră Gușă, România e calamitată politic:

„Politica de după 1989 a fost înțesată de informatorii Securității în toate partidele. De la un moment dat, mai ales cu existența statului paralel, îi avem pe ai actualelor servicii secrete, care activează inclusiv în funcții de răspundere.

S-a terminat cu treaba asta. Să judecăm drept. Cei care au făcut delațiuni serioase și au avut de suferit cetățeni au primit plangeri în justitie si au fost condamnați, chiar dacă au avut 80-90 de ani. Alții, restul sunt p-aci, unii sunt protejați. Sunt și printre candidații la prezidențiale.

Nici Viorica Dăncilă nu cred că este securistă, dar nu are aparatul necesar să discearnă. Ludovic Orban este proba că nu este securist a acestui atac. Văd cine îi găsește nod în papură.

Campania e total neadaptată stării prin care trece România azi. România e calamitată politic. Vedem starea din interiorul partidelor. Este dezmembrată, nu mai există înțelegere, vectori, estet șubrezită din punct de vedere economic.

În aceste condiții trebuia să duduie de soluții campania asta.

Trebuiau să vină să zică: în campania mea vreau reformă politică în partide. Barna, tot spune că e consultant, ar trebui să zică: Vin cu soluții", a mai spus consultantul politic.

Mai multe articole despre:
Cozmin Guşă