Cozmin Guşă, despre situaţia penitenciarelor: Noi aşteptăm soluţii de la posibili viitori puşcăriaşi
Consultantul politic Cozmin Guşă a comentat, în direct la emisiunea Realitatea Românească, moderată de Octavian Hoandră, de la Realitatea TV, pe marginea subiectului situaţiei din penitenciarele din România, susţinând că îl "afectează" această situaţie, doarece este implicat "subiectiv".
Cozmin Guşă a precizat, vineri seară, că este implicat direct în acest subiect, deoarece are prieteni care se află în penitenciarele din România, susţinând că politicienii din România se simt jenaţi de acest subiect, deoarece au "statutul de viitor puşcăriaş, conform faptelor".
"Eu o să fac prima dată o declaraţie de interese, pentru ca să nu mai fie la îndoială legat de atitudinea mea şi o să răspund în felul următor: din nefericire, pentru anumiţi prieteni de-ai mei, ei se află în penitenciar, unii dintre ei, alţii cum este partenerul meu Maricel Păcuraru, a ispăşit doi ani şi ceva. Deci pe mine această problemă mă preocupă de câţiva ani, pentru că sunt implicat din punct de vedere subiectiv, în ciuda greşelilor pe care probabil le-au făcut aceşti prieteni ai mei, eu sunt legat de ei, îi apreciez pentru alte calităţi, pentru alte legături din perioada convieţuirii noastre în comun şi am găsit valori care m-au făcut în continuare să rămân prieten cu ei şi o să rămân şi cât vor sta acolo şi după ce vor ieşi din penitenciar.
În acelaşi timp, eu ştiu despre ce este vorba, am vizitat penitenciare atunci când am fost în vizită la ei, am discutat cu miniştrii justiţiei, cu şefii administraţiei naţionale a penitenciarelor şi înţeleg cu multă precizie, poate chiar mai multă decât unii avocaţi care sunt implicaţi din punct de vedere financiar sau subictiv în relaţie cu deţinuţii, înţeleg poate foarte bine sau poate cel mai bine ceea ce se întâmplă astăzi. Şi cred că este un moment bun să renunţăm la prefăcătorie. Noi aşteptăm soluţii pentru penitenciare, pentru deţinuţi, chiar apropo de graţiere şi amnistie, de la nişte oameni care sunt în Parlament sau în Guvern şi care au statutul de posibil viitor puşcăriaş. Deci, în momentul în care discutaţi despre ce face preşedintele, prim ministrul, preşedintele Camerei Deputaţilor, să vă gândiţi că dânşii în mintea lor au această jenă că s-ar putea să fie puşcăriaş, conform faptelor, conform dosarelor, şi acest lucru în loc să-i mobilizeze, dimpotrivă, le creează o anumită stare de jenă, de ezitare de a discuta într-un mod extrem de tranşant şi clar despre care este problema cu adevărat apropo de deţinuţi, de penitenciare, de amnistie şi graţiere, gardieni, care iar este o problemă, e ceva groaznic cu gardienii ăştia. Eu i-am văzut de fiecare dată, bine, pe lângă faptul că sunt poliţişti cap de oaie, mulţi dintre ei sunt dezumanizaţi. Deci oamenii ăia au o atitudine care nu-i califică să se poarte cu oamenii. Se pot purta eventual cu animalele, dar şi cu ele asociaţia de protecţie a animalelor ar avea mari probleme cu dânşii pentru că se poartă execrabil. Repet, am fost în câteva penitenciare, am văzut cum se poartă, oamenii sunt dezumanizaţi. Nu este nici măcar vina lor. Au trăit într-un mediu concentraţional, cu fel de fel de complicităţi, între clanuri de ţigani şi mafioţi care domină penitenciarele, în faţa cărora nu au ce să spună, speriaţi, dornici de şpagă la rândul lor, deci asta e situaţia din penitenciare, nu este o altă situaţie.", a precizat consultantul politic.
Cozmin Guşă a mai menţionat faptul că politicienilor din România nu le pasă de condiţiile inumane din penitenciare, deşi au prieteni care îşi ispăşesc acolo pedepsele.
"Hai s-o luăm altfel, hai s-o luăm pe cupluri dacă vreţi, da? I-a păsat lui Liviu Dragnea de cum a petrecut penitenciarul prietenul şi partenerul lui Ioan Niculae? A făcut ceva pentru asta? Nu a făcut. I-a păsat lui Băsescu sau lui Ponta cum petrece în penitenciar prietenul lor Dorin Cocoş? Nu le-a păsat. Pentru că sunt în politică. Eu nu vorbesc de intervenţie în justiţie, oamenii au avut fapte, faptele s-au judecat, asta e justiţia din România, asta a fost concluzia. Eu vorbesc despre ce au făcut în Parlament sau în Guvern pentru a îmbunătăţi aceste condiţii pentru nişte parteneri sau prieteni de-ai lor. Nu ştiu, lui Florentin Pandele, dacă cumva e prieten cu cineva din penitenciar, i-a păsat, mai ales că are atâta putere? Dar, vreunul dintre cei sponsorizaţi ajutaţi de către Sorin Ovidiu Vîntu, de la Tăriceanu, până la Vosganian, dar nu vreau să dau nume aici că aici vorbim de o multitudine, i-a păsat cuiva să îmbunătăţească condiţiile din penitenciare? Că nu vorbim aici de intervenţia justiţiei sau de a influenţa judecătorii, dar de a îmbunătăţii condiţiile pentru nişte oameni, care la rândul lor, absolut toţi cei pe care i-am menţionat, de la Ioan Niculae, la Dorin Cocoş, Cristi Borcea sau Sorin Ovidiu Vîntu, au făcut şi lucruri bune pentru societatea românească, au făcut şi multe proiecte sociale pentru societatea românească, au avut zeci de mii de angajaţi, care la rândul lor, au ţinut familiile la un standard corespunzător unei societăţi româneşti care se poate dezvolta.", a explicat acesta.
"Noi nu vorbim doar despre animale, despre criminali, noi vorbim despre oameni care au greşit, despre vinovaţi, pentru că hai s-o stabilim clar, sunt puţini nevinovaţi în puşcărie. Ştii de unde vine frustrarea? Că cei mai vinovaţi nu sunt în puşcărie. Marea frustrare a celor care stau în puşcărie astăzi nu este că nu ar fi vinovaţi, ei ştiu că sunt vinovaţi, frustrarea lor vine din faptul că cei care sunt vinovaţii sau capii sau coordonatorii nu fac puşcărie deocamdată pentru că există o anumită complicitate.", a completat consultantul politic.
Conform acestuia, în penitenciarele din România nu este posibilă reeducarea: "Dar s-o luăm într-un mod clar, pentru că este un subiect care mă preocupă şi mă doare, pentru că trebuie să rămânem oameni, totuşi, mai ales că trăim într-o societate care se laudă că este o societate de sorginte ortodoxă, creştină, umilă, care ar dori ca oamenii să se-ndrepte. 1. În penitenciarele din România astăzi nu este posibilă reeducarea.
2. În penitenciarele din România este posibil un singur lucru: dezumanizarea. Şi nu ne dormi asta.
3. Reţeaua celor din penitenciare, vorbesc depre complicităţile care sunt aducătoarede bani negri, este una pe care nimeni nu are cum s-o destructureze astăzi, clanuri de mafioţi care produc bani mulţi în penitenciare de la vip-urile care ajung acolo pentru ca să nu le creeze probleme sau să le creeze protecţie şi aşa îşi hrănesc afară reţelele de mafioţi pe care le au. Nu a intevenit nimeni, deşi se ştie. Este protocol între SRI şi penitenciare şi acolo, la nivel de instituţie, se ştie perfect ce se întâmplă acolo.
4. Nu s-au alocat bani şi atunci când s-au alocat bani, s-a uitat că ar fi trebuit să fie şi cheltuiţi şi de la un guvern la altu au rămas în întârziere, condiţiile sunt mai mult decât improprii.".
"Societatea nu trebuie să le plângă de milă, dar trebuie să le ofere condiţii umane ca să-şi ispăşească greşeala. În penitenciarele din România condiţiile sunt groaznice, mâncarea nu se poate îngurgitat. Acolo îţi pierzi condiţia umană, mulţi se duc într-un fel şi ies incapabili de a mai fi folositori societăţii", a subliniat Guşă.
Consultantul politic a mai transmis că proiectul privind legea graţierii şi a amnistiei care i-a scos pe români în stradă este o "bâlbâială" a lui Dragnea şi că românii şi-au dat seama că vrea să facă o lege doar pentru ei.
"Întrebarea noastră este de ce nimeni nu intervine. De ce unii se hilizesc la televizor sau se lasă pupaţi pe frunte, vorbesc aici de Băsescu, şi prietenii lor care i-au adus la putere se zbat în această mizerie. De ce Dragnea face aceste jonglerii cu amnistia şi graţierea, în condiţiile în care este clar că este nevoie. Şi pentru sănătatea societăţii româneşti este nevoie să arătăm din nou clemenţă. Este nevoie să începem creştineşte să ne mai iertăm. Este nevoie să recuperăm prejudiciile, într-adevăr, si este nevoie ca cei care mai sunt potenţi şi pot să beneficieze de graţiere sau de amnitie să vină şi să fie folositori societăţii româneşti. Cineva din statul român, dacă mai este condus statul ăsta român, trebuie să-şi asume pe faţă lucrul ăsta. Pentru că este un lucru nepopular, asta e o prostie, oamenii care s-au dus în Piaţa Victoriei să manifesteze împotriva lui Dragnea şi ai săi, nu s-au dus împotriva oamenilor din penitenciare, ei s-au dus pentru că au simţit că Dragnea şi ai săi, în loc să vină să guverneze, să rezolve problema macroeconomică a României, a deficitului, nu vreau să fac aici o poliloghie, au venit ca să dea o lege care-i vizează doar pe ei, iar demonstraţia că această lege trebuie să-i vizeze doar pe ei este această bâlbâială legată de amnistie şi graţiere, plus gestul extrem de fals împotriva lui Şerban Nicolae, un om pentru care nu am nicio părere şi ăsta-i mare lucru, dar asta nu înseamnă că nu pot să-l văd în postura de victimă a minciunii şi a jocului dublu pe care îl face Liviu Dragnea", a mai spus Cozmin Guşă.
În timpul emisiunii, Cozmin Guşă a făcut o comparaţie între o întâmplare din viaţa lui şi situaţia oamenilor din penitenciare, susţinând că a stat preţ de câteva minute într-un spaţiu restrâns şi a fost "groaznic".
"Întâmplător, astăzi am fost la înmormântarea mamei unui prieten şi din locul din care am aterizat, pentru că nu aveau taxiurile, ne-am înghesuit şase oameni într-o maşină şi am stat patru în spate, care ne consideram mai subţirei. A fost groaznic în cele 7-8 minute petrecute în înghesuiala aia şi atunci eu vă spun, în condiţiile în care spaţiul din penitenciare este la limită, este pentru cca 19.000 de oameni şi noi avem 28.000, adică cum ar veni cu o treime mai mult decât ar trebui. Păi noi acolo în maşină eram patru în loc de trei şi a fost groaznic. Gândiţi-vă la oamenii ăia, cum stau ei în camerele lor. Am dat un exemplu banal. Încercaţi să staţi patru oameni în spate într-o maşină şi să nu staţi câteva minute, ci o oră, două ore, şapte ore să vedeţi cum vă simţiţi în condiţia de oameni liberi, dar văduviţi de spaţiu", a explicat acesta.
"Noi, ca să rezolvăm această problemă şi să încercăm să redevenim oameni la nivel global, trebuie să fim sinceri, domnul Iohannis, domnul Dragnea, domnul Tăriceanu, domnul Grindeanu şi alţi domni, domnul Băsescu, cu atât mai mult, poate primul, care nu au mâncat usturoi şi gura nu le miroase şi se întoc cu spatele atunci când aud de prieteni de-ai lor sau foşti parteneri de afaceri sau de oameni simpli care suferă în aceste condiţii. Treburile de aici ar trebui să înceapă şi apoi să vorbim despre societatea românească care ar trebui să fie mai permisibilă, pentru că românii nu au înţeles un lucru, poate o să-l înţeleagă, salvarea nu ne vine nici de la americani, nici de la Uniunea Europeană, nu ne vine nici măcar de la francezi, că tot au ales, salvarea vine de la români. Sau strângem rândurile şi învăţăm să ne iertăm unii pe alţii, să mergem înainte aşa cum suntem, imperfecţi sau deosebiţi într-un fel, dacă nu, vom eşua ca naţiune şi vom continua cu acest joc în care practic toată lumea fuge de răspundere şi nimeni nu mai doreşte să spună adevărul pentru că nu dă bine sau este periculos", a incheiat consultantul.