Cozmin Guşă, în cazul numirii lui Zuckerman ambasador în România: "Scandalul sexual este inventat"
"Scandalul sexual este inventat", a afirmat Cozmin Guşă, în condiţiile în care Adrian Zuckerman, alesul preşedintelui Donald Trump, a fost blocat de Senatul de la Washington din cauza unor acuzaţii de hărţuire sexuală, vechi de peste zece ani. Comisia pentru Afaceri Externe a cerut lămuriri Casei Albe, dar acestea nu au cum să vină, aşa că nominalizarea rămâne în aer.
Aşadar, numirea unui nou ambasador american în România pare că se amână pe o perioadă nedeterminată.
Cozmin Guşă şi-a început analiza de sâmbătă seară prin a sublinia cât de importantă este implicarea ambasadorului american de la Bucureşti în viaţa politică de la noi, în condiţiile în care România este un partener strategic pentru Statele Unite.
"Exact acest eveniment ne poate măsura cu precizie ceea ce s-a întâmplat în România ultimilor ani, în epoca Băsescu şi după, apropo de pseudo-lupta împotriva corupţiei, martelarea unui stat de drept şi multe altele. Din acest motiv am spus că această amânare atât de neobişnuită a unei propuneri extrem de potrivită pentru un partener strategic cum ar trebui să fie România pentru SUA, ne poate rezolva această şaradă. În spatele acestor evenimente, care se întâmplă în SUA, se ascund foarte multe complicităţi între oameni din fostul stat român, statul paralel care a încălcat legea de foarte multe ori şi, de ce nu?, oameni din Statele Unite. Să ne amintim totuşi de faptul că ambasadorul Gitenstein nu era doar un ambasador, era şeful României. Marea şi lunga sa limuzină poposea la Palatul Victoria şi se dădea decizia pe care o considera domnul Gitenstein sau aceeaşi limuzină pe uşile larg deschise de la Cotroceni intra, iar Băsescu se conforma", a spus Cozmin Guşă la Realitatea TV.
Consultantul politic a reiterat, pe larg, cazul lui Adrian Zuckerman şi motivele pentru care numirea sa în funcţia de ambasador este, deocamdată, blocată. Guşă a precizat că diplomatul este implicat într-un scandal mai mult inventat.
Guşă: "Scandalul s-a închis cu un dosar secretizat, închis legal"
"Hartmann acolo pune degetul pe rană şi vorbeşte şi despre Chişinău. Apariţia în urmă cu mai mult de jumătate de an a noului ambasador american a lui Trump la Chişinău a rezolvat şi problema Plahotniuc. Plahotniuc a plecat cu aportul şi imboldul noului ambasador american. Procedura nominalizării şi calificării unui ambasador durează 6 luni. Noi, despre Zuckerman, împlinim 2 ani de când vorbim, în condiţiile în care este un român, un contabil-avocat de succes, apropiat de familia Trump. Asta e uzual în SUA, ca apropiaţi ai familiei prezidenţiale să îndeplinească sarcini diplomatice de importanţă. Această nominalizare a sa este blocată în urma unui scandal mai mult inventat. Faptele s-au petrecut în urmă cu peste 20 de ani. Secretara despre care se vorbeşte era o emigrantă din America Latină care l-ar fi auzit pe Zuckerman vorbind la telefon cu amanta sa, deci nu cu ea. Şi această secretară l-a raportat. Scandalul s-a închis cu un dosar secretizat, închis legal. Secretara respectivă primind şi compensaţii în urma acestei înţelegeri, cum erau cu miile în America acelor ani. Dar n-a fost vorba nici de avansuri către secretară, nici de viol, nici de altceva", a spus Cozmin Guşă, care a menţionat şi de ce la mijloc e vorba de o mânărie politică:
"Scandalul a fost reactivat în momentul în care s-a pus problema ca Zuckerman să vină ambasador în România. A fost reactivat fără ca dosarul să poate fi redeschis. Dosarul poate fi redeschis doar cu acceptul acelei secretare care astăzi, trăind undeva pe Costa de Vest a Americii, nu mai doreşte să intervină în acest scandal. Menendez ştie aceste lucruri şi el ştie că în 20 iulie, când a cerut aceste lucruri la pre-audierea pe care a avut-o, Zuckerman şi nici Casa Alăa nu pot să-i pună la dispoziţie datele din dosar fără acceptul celei care a reclamat, care nu mai doreşte să-şi dea acceptul. Este vorba de o mânărie politică, ce durează. După prima dată când a fost eliminat din procedură Zuckerman, lumea a crezut că Donald Trump n-o să-l renominalizeze, dar uite că l-a renominalizat. Şi din nou apare acest joc la nivelul democraţilor şi din acest motiv am rugat telespectatorii să se uite atât la implicaţiile jocului politic din România, dar mai ales la jocul politic din SUA, întrucât Gitenstein a fost un favorit şi un prieten al lui Joe Biden, care astăzi este într-un fel considerat principalul contracandidat al lui Trump la alegerile de anul viitor. El luptă pentru nominalizarea ca şi candidat în rândurile Partidului Democrat".
Cozmin Guşă a scos la lumină dedesubturile jocurilor politice care se duc în Statele Unite şi în care sunt implicaţi Rudy Giuliani şi Joe Biden.
Guşă: "Domnul Gitenstein a câştigat probabil foarte mulţi bani la Fondul Proprietatea"
"Şi mai dau un element: a fost un scandal cumplit în SUA în urmă cu câteva luni, când Rudy Giuliani, primar legendar al New York-ului, avocatul lui Trump în aceste zile, a discutat în public de faptul că va merge în Ucraina ca să ancheteze afacerile ilegale ale băiatului lui Joe Biden. Pornind de la ideea că Biden s-a lăudat public într-un cerc că a reuşit demiterea procurorului general al Ucrainei, doar pentru că acesta ar fi vrut să verifice aceste afaceri ilegale ale fiului său. Şi a început un mare scandal, prin care Giuliani este pus la zid. Se pare că Giulani n-a mai ajuns în Ucraina. Aici este dubla măsură: dacă vorbim despre acest senator democrat, despre Menendez, o să-l vedem şi pe el implicat nu doar în lobby-ul companiilor petroliere de stat din Venezuela, primind milioane de la aceste companii, dar şi în afaceri considerate a fi de corupţie, pentru care a fost anchetat intern în senatul SUA şi pentru care şi-a pierdut funcţia de preşedinte al comisiei de politică externă. Este exact cineva bun de folosit ca să poate să blocheze o nominalizare pe care o considerăm bună pentru România. Este şi cineva apropiat de familia preşedintelui în funcţie, care ar putea să reprezinte altfel interesele americane pe teren românesc. Dacă lobby-ul lui Gitenstein sau al lui Klemm erau atât de eficiente, măcar la acele vize de intrare în SUA s-ar fi putut renunţa la un moment dat. Dar noi pe relaţia bilaterală n-am câştigat mai nimic. Domnul Gitenstein a câştigat probabil foarte mulţi bani la Fondul Proprietatea acolo", a afirmat Guşă.
Cozmin Guşă a pus punctul pe "i": la vizita lui Klaus Iohannis la Casa Albă, un subiect de discuţie ar trebui să fie şi numirea noului ambasador SUA la Bucureşti.
Guşă: "N-o să ne gândim că la Fondul Proprietatea e joc de domnişoare"
"Sunt foarte curios de această vizită a lui Iohannis de săptămâna viitoare, când nu are cum să nu se pună problema reprezentării SUA printr-un ambasador al administraţiei Trump de această dată, la Bucureşti. Pentru că altfel ideea partenerului strategic este doar o vorbă goală, care se măsoară doar în procentul din PIB pe care România îl dedică dotării cu armament. România se află într-o poziţie delicată, ea este puternic conflictualizată cu Rusia lui Putin, prezenţa scutului pe teritoriul României a generat asta, relaţiile noastre în interiorul UE există şi nu există. România e o frunză-n vânt. Parteneriatul strategic cu SUA inclusiv prin prezenţa unui ambasador în stare să implice pe terenul românesc strategia de la Casa Albă este una determinantă. Nu e niciun fake news, acest joc se face. Un om care n-a fost dovedit în justiţie că ar fi făcut ceva şi care ar fi trebuzit să vină calificat în România, ar fi pus în dificultate anumite lucruri ascunde sub preş. Doar n-o să ne gândim că la Fondul Proprietatea e joc de domnişoare şi că Mîndruţescu de la Oracle a fost pus acuzare numai aşa... E vorba de miliarde, punct. De miliarde care se se fac din profitul acestor participaţii la societăţile româneşti pe care le administreează o firmă americanpă, cu un corp de administratori în care şef este fostul ambasador al SUA în România. Să nu ascundem sub preş faptul că în momentul acesta refuzul de nominalizare a lui Zuckerman nu este un mare eveniment. Ba este", a afirmat consultantul politic, care, în încheiere, a dat exemplul ţărilor din jur:
"În ţările din jur, în Bulgaria, în Macedonia, în Albania s-au pus de mult timp ambasadori. De ce nu se pune şi în România? Simplu. Ceva pute. Şi sigur e un element românesc. Vocea noastră să se audă în SUA şi să nu cădem victime într-o luptă electorală din SUA. Vreau să vă reamintesc, Guccifer şi mailurile lui Hillary Clinton au fost tot din vestul României şi ăla a făcut puşcărie pe acolo şi face. E o filieră. Să plece acasă dacă e cu frică, nu e cu reprezentare. Ce ne tot ascundem cu capul sub preş?".