Covid-19. Norvegia amână relaxarea măsurilor restrictive. Decizia afectează și România
Norvegia, țară care a impus printre cele mai severe măsuri restrictive la granițe, a anunțat că renunță la relaxarea unora dintre ele, în urma creșterii noilor infectări cu Sars-Cov-2 în țară și în lume. Astfel, izolarea obligatorie pentru cetățenii din România, Franţa, Elveţia sau Belgia rămâne în vigoare.
Premierul Erna Solberg a anunțat noi restricții, despre care a spus că sunt necesare pentru evitarea reimpunerii carantinei și pentru a putea menține deschise școlile și grădinițele. Guvernul a încurajat munca de acasă și a recomandat limitarea folosirii mijloacelor de transport în comun. În plus, adunările în public nu pot fi organizate decât cu participarea a maximum 200 de persoane, iar barurile și restaurantele nu vor mai putea vinde alcool după miezul nopții.
Ministrul sănătății, Bent Hoie, a recomandat cetățenilor să evite călătoriile în străinătate care nu sunt necesare, inclusiv în țările cu număr mic de cazuri de Covid-19, ca măsură pentru prevenirea transmiterii virusului.
”Contaminarea este încă redusă în Norvegia, dar vedem o contaminare în creştere în ţări care reuşiseră să aducă situaţia sub control”, a motivat oficialul, citat de hotnews.
Norvegia nu face parte din UE, dar este membră a spaţiului Schengen. Restricțiile de la granite au fost ridicate treptat, din iunie, însă rămâne în continuare în vigoare cea privind autoizolarea pentru zece zile a persoanelor venite din unele ţări, printre care se află România, Franţa, Elveţia și Belgia. Cetățenii din țările respective sunt obligaţi să poarte mască de la intrarea pe teritoriul Norvegiei până la locaţia unde vor rămâne în autoizolare. În rest, masca nu este obligatorie deocamdată.
Decizia guvernului de a renunța la relaxarea unor măsuri vine în contextul în care, în ultimele două săptămâni, cazurile de Covid-19 au crescut, bilanțul total din țara cu aproximativ 5,4 milioane de locuitori ajungând, vineri, la 9.503 persoane infectate și 256 de decese. Focare locale au fost identificate în mai multe oraşe norvegiene, inclusiv în capitala Oslo, şi pe o navă de croazieră.