COTAR: Avem soluția pentru salariile profesorilor: se poate opri evaziunea fiscală din asigurări!
Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.) vine cu o soluție pentru Guvern. Revendicările profesorilor pot fi rezolvate partial, începând din luna iulie, printr-un simplu OUG sau o normă ASF care va aduce aproximativ 500 milioane de euro/an în plus la bugetul de stat.
Atragem atenția Primului Ministru, Ministrului Finantelor și Președinților celor două Camere ale Parlamentului României că aproximativ jumătate din necesarul sumelor pentru creșterea salariilor profesorilor poate fi rezolvat începând cu luna iulie 2023, prin adoptarea unei OUG care vizează eliminarea evaziunii fiscale în domeniul reparațiilor auto, pentru plățile de despăgubire primite din partea companiilor de asigurări (RCA și CASCO).
În anul 2022, companiile de asigurări au achitat 2,718 miliarde lei, reprezentând daune materiale în baza polițelor de asigurare RCA. Aceste despăgubiri nu includ sumele aprobate la plată de Fondul de Garantare a Asiguraților: aproximativ 609 milioane lei la care se adaugă și despăgubirile de peste 2 miliarde de lei pe care același Fond va trebui să le achite pentru societatea Euroins, în următorii ani.
De asemenea, companiile de asigurări au achitat despăgubiri de aproximativ 2 miliarde de lei, reprezentând despăgubiri materiale în baza polițelor de asigurare CASCO. Conform raportului de piață al ASF, aproximativ 56% din totalul despăgubirilor achitate în anul 2022 de companiile de asigurări, în baza polițelor de asigurare RCA, au reprezentat plăți de despăgubire anticipate sau așa-numita „regie proprie“.
Ce înseamnă „regie proprie“: presupune plata anticipată a despăgubirilor în baza polițelor RCA sau CASCO, direct către păgubit sau asigurat, fără a fi prezentate documente fiscale justificative. În toate aceste situații nu sunt furnizate documente justificative emise de unități reparatoare autorizate RAR, astfel încât reparațiile acelor autovehicule pot fi realizate în unități reparatoare clandestine și neautorizate, ateliere improvizate care nu eliberează nici facturi pentru reparațiile efectuate și nici certificat de garanție pentru piesele înlocuite și manopera prestată. Acele sume de bani sunt nefiscalizate, iar statul român nu încasează de 30 de ani acele taxe și impozite. Inclusiv FGA efectuează plăți în sistemul „regie proprie“, contrar intereselor economice românești.
Reamintim faptul ca 55% din sumele încasate de către o unitate reparatoare reprezintă taxe directe și indirecte către statul român, care prin sistemul „regie proprie“ nu mai ajung la bugetul de stat. În condițiile în care anual miliarde de lei sunt bani nefiscalizați de statul român doar în urma plăților în sistem „regie proprie“ pentru despăgubirile RCA și CASCO, putem înțelege poticnirea Guvernului României de a identifica sursa de finanțare necesară pentru justificatele revendicări ale profesorilor.
„Guvernul României are șansa istorică să rezolve rapid 3 provocări importante, dintr-o singură lovitură: să deblocheze impasul în care se află de peste o săptămână, în relația cu profesorii, aducând mai mulți bani la buget, să reducă numărul uriaș de ateliere neautorizate RAR, evazioniste, din domeniul reparațiilor auto și, nu în ultimul rând, să crească nivelul de siguranță în trafic. Să nu uităm că jumătate dintre autovehiculele verificate în trafic de către Registrul Auto Român aveau deficiențe tehnice majore și periculoase, cauza principală fiind reparațiile de proastă calitate efectuate în service-uri auto neautorizate.“ a declarat Vasile Ștefănescu, Președinte COTAR.
Astăzi, majoritatea companiilor de asigurări stipulează în contractele de asigurare facultativă modul de despăgubire fără documente fiscale justificative, astfel:
- Compania Omniasig precizează în cadrul unui contract de asigurare CASCO următoarele: „plata despăgubirii se face către Asigurat/Beneficiar: (…) evaluarea efectuată de Omniasig Vienna Insurance Group, prin utilizarea sistemelor specializate, dacă Asigurătul solicită plata despăgubirii fără documente justificative de reparație sau dacă Asigurătul efectuează reparația în unități reparatoare care nu dețin autorizațiile specifice legale“
- Compania Grawe precizează, în cadrul contractului de asigurare CASCO, următoarele: „în cazul în care se dorește repararea vehiculului în regie proprie, asigurătorul rambursează costurile preconizate, fără TVA, calculate de asigurător într-un program specializat de calcul, aplicându-se un discount de 50% din tarifele de manoperă și prețurile pentru piese (...)“
- Compania Asirom precizează, în cadrul contractului de asigurare CASCO, următoarele: „Regie proprie, situația în care Asigurătul solicită să primească despăgubirea pe baza evaluării efectuate de Asigurător înainte de efectuarea reparației, urmând să se ocupe pe cont propriu de aducerea autovehiculului la starea de dinaintea producerii evenimentului asigurat.“
Practic, asigurătorii CASCO încurajează clienții să apeleze la practici evazioniste, iar Guvernul României nu găsește, de 30 de ani, soluții pentru stoparea acestor practice care au luat amploare în ultima perioadă.
Reamintim faptul că subiectul plăților despăgubirilor în sistem „regie proprie“, fără documente fiscale, a făcut, în urmă cu câteva luni, obiectul dezbaterilor Comsiei pentru Politici Economice din Senatul Românie, unde președintele comisiei, domnul senator Daniel Zamfir, împreună cu conducerea Autorității de Supraveghere Financiară, au agreat elaborarea unei norme emise de ASF care să corecteze aceasta aberație generatoare de evaziune fiscală de peste 30 de ani. Conducerea ASF a recunoscut în fața comisiei că peste jumătate din despăgubirile achitate de companiile de asigurări care vând RCA în România sunt în sistemul „regie proprie“.
După ce a recunoscut, Sectorul de Asigurari din cadrul ASF a uitat ca există această problemă, iar robinetul de evaziune fiscală a rămas deschis, în timp ce pentru profesorii din România nu se mai găsesc banii necesari. Atragem atenția factorilor de decizie că justificata grevă a profesorilor poate fi încheiată și rezolvată măcar parțial prin adoptarea unei OUG care să modifice Legea 132/2017 sau printr-o normă prin care ASF să modifice reglementările permisive în vigoare, iar textul modificării îl găsiți atașat.
Dacă în piața de asigurări din România nu aveam în ultimii 2 ani două falimente cu impact sistemic (City Insurance și Euroins), iar plățile de despăgubire s-ar fi realizat conform legii, România avea astăzi un plus de 500 de milioane de euro la bugetul de stat. În consecință, banii de despăgubiri vin din partea FGA către unitățile reparatoare, în tranșe, cu țârâita, în următorii 7 ani, mare parte din sume fiind tot în sistemul „regie proprie“.
„Domnilor guvernanți, aici sunt banii profesorilor! Interveniți prin adoptarea unui cadru legal care să interzică aceste practici și de luna viitoare se vor găsi banii necesari pentru creșterile salariale ale profesorilor. În România Educată, pentru ca actul didactic să devină performant, iar numărul record de analfabeți funcționali să se reducă, este absolut obligatorie o salarizare decentă pentru cadrele didactice. În România Educată nu este normal ca evaziunea fiscală să crească, iar statul român să ridice din umeri și să le explice profesorilor că nu se găsesc bani pentru salarii la limita decenței, în timp ce banii pentru profesori finanțează economia gri a României. Acest OUG poate fi adoptat chiar în această săptămână!“ - a precizat Vasile Ștefănescu, Președinte COTAR.